• 9

Srpska ekonomija uspešna i u godini pandemije, a evo kad bismo mogli da se vratimo na nivo pre krize

Pomoć koju je Srbija dala privredi najveća je u regionu

  • 9
Srbija grafikon rasta novac pare

Foto: Shutterstock

Srbija je, po ekonomskim pokazateljima, imala tešku godinu, ali će je završiti bolje nego što su predviđale međunarodne finansijske institucije na početku krize, ocena je ekonomskog biltena "Mesečne analize i trendovi" (MAT) na početku 2021.

Pad srpske ekonomije u godini pandemije korona virusa biće oko jedan odsto, što je najmanji pad BDP-a u Evropi, ocenio je urednik MAT-a Ivan Nikolić.

On je za portal Biznis.rs ocenio da su ovakvi rezultati posledica izdašnog paketa pomoći vlade Srbije za suzbijanje negativnih efekata pandemije, ali i činjenice da je srpska ekonomija ušla u krizu s visokim privrednim rastom i drugu godinu za redom poljoprivreda ima dobre rezultate.

Vlada Srbije je tokom 2020. godine kroz više paketa pomoći privredi, posebno malim i srednjim poduzećima, izdvojila više od 5,1 milijardu evra, izjavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Ta pomoć od oko 12,7 odsto BDP je, po Nikolićevoj oceni, bila najveća u regionu, a iza Srbije po pomoći države u suzbijanju negativnih posledica pandemije bile su i zemlje koje su u EU, npr. Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Češka i Letonija.

Govoreći o tome kakva će za ekonomiju biti 2021. godina, stručnjaci ukazuju da je za Srbiju veoma važno da održi visok nivo direktnih stranih ulaganja i podsećaju da je Srbija, završila 2020. godinu sa oko 2,8 milijardi evra investicija, što je više od 60 odsto ukupnih investicija na području zapadnog Balkana, prenosi HINA.

Procene ekonomskih stručnjaka su da bi se Srbija, ne bude li dodatnih privrednih lomova, već krajem 2021. godine mogla vratiti na ekonomski nivo od pre pandemijske krize.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    4. januar 2021 | 08:27

    POSTO SMO SE VEZALI KO SLEPCI ZA EU I AMERE SVE CE NAM ZAVISITI OD NJIHOVOG NAPREDKA!!! SRBIJA OSTAJE NA EU PUTU APOKALIPSE!!!

  • Predrag

    4. januar 2021 | 09:24

    Hahah koja smo mi beda !

  • R9

    4. januar 2021 | 09:39

    U Srbiji tuga pregolema Dodjem s' posla kuci, al vecere nema

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>