• 2

Dovoljan razlog da više ne kupujete štapiće za uši: Neke zemlje ih čak i zabranjuju

Štapići za uši su razlog zbog kojeg oko 12.500 dece svake godine završi u bolnici

  • 2
štapići za uši

Foto: Pixabay

Nema porodice koja kod kuće ne poseduje bar jedno pakovanje štapića za uši, ili ih bar nekad ne kupi. Ali, stručnjaci uporno upozoravaju da oni nikako nisu dobri.

Iako mislite da su idealni za problem koji imate, zapravo, još više pogoršavaju stvar. Naime, štapići za uši su razlog zbog kojeg oko 12.500 dece svake godine završi u bolnici, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Pediatrics".

Globalno tržište štapića sa pamučnim "vrhom" je u 2017. godini iznosilo 543,75 milijardi jedinica, i predviđa se da će nastaviti da raste. Faktori kao što su porast broja stanovnika, povećanje svesti o higijeni i povećanje izdataka potrošača po glavi stanovnika - identifikovani su kao glavni pokretači za ovu ekspanziju.

Isto tako, štapići za uši su pristupačni, veće pakovanje košta oko 100 dinara, te tako kupci nemaju dilemu da li da ih kupe ili ne. Zanimljivo je i to da u kanalizacijskim odvodima, obalama i morima godišnje završi oko 1,2 miliona tona štapića za čišćenje ušiju.

Osim o potrošnji pamuka (vatice), reč je i o velikoj potrošnji plastike, od koje su uglavnom napravljeni štapići, a kako jača svest za zaštitu okoline - neke zemlje se odlučuju na ove radikalnije poteze.

Francuska i Škotska su, recimo, odlučile da (delimično) zabrane plastične štapiće za uši, a na sličan potez se obavezala i Nemačka.

Mimo faktora gomilanja plastike, sasvim dovoljan razlog da prestanete da kupujete štapiće za uši (ili da ih barem manje koristite), jesu infekcije koje se neretko javljaju.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>