• 0

Sa ova 3 rizika se u 2021. suočavaju firme iz našeg komšiluka

Na prvom mestu je i dalje globalna pandemija

  • 0
posao

Foto: Unsplash

Tri glavna rizika za hrvatske firme trenutno su pandemija, sajber-incidenti i česte promene zakona i propisa, pokazuje novi barometar rizika koji je objavio Allianz.

Prirodne nepogode, poput zemljotresa, koji su prošle godine pogodili Hrvatsku, a nastavili se i u 2021, nalaze se na četvrtom mestu, kao rizik koji preti hrvatskim kompanijama. Ali, treba pomenuti da je ovo istraživanje rađeno pre potresa u Petrinji, tako da je taj rizik sada verovatno veći.

Takođe, hrvatske firme imaju problem s manjkom kvalifikovane radne snage, te je tako ovaj faktor zauzeo 5. mesto u ovom istraživanju. Među ostalim problemima su strah od zastoja u poslovanju, posebno kada je reč o lancima snabdevanja, zatim strah od gubitka vrednosti brenda i nove tehnologije.

Nekad visokopozicionirani rizici, poput makroekonomskih kretanja i zbivanja na tržištu, danas su slabije plasirani, jer su ih potisnuli gore navedeni rizici.

"Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS)" sprovodi tu vrstu istraživanja širom sveta, a ono je ovaj put obuhvatilo 2.769 glavnih izvršnih direktora i ostalih stručnjaka iz 92 zemlje, među kojima je i Hrvatska.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke