• 2

U 2020. ova zemlja je izvezla 40 maski po osobi, odnosno 220 milijardi komada

Zamenik ministra za trgovinu Kian Keming rekao je novinarima da je Kina na taj način "uspela da doprinese globalnoj borbi protiv pandemije"

  • 2
maska Foto: Pixabay

Osim Malezije, koja se u 2020. istakla po masovnoj proizvodnji maski i rukavica, takođe je dominirala i Kina, koja je lani izvezla oko 220 milijardi hirurških maski.

To znači oko 40 maski po osobi, na globalnom planu, saopštilo je Ministarstvo trgovine te zemlje. Mimo toga, izvezli su 2,3 milijarde zaštitnih odela i milijardu kompleta za testiranje virusa.

Zamenik ministra za trgovinu Kian Keming rekao je novinarima da je Kina na taj način "uspela da doprinese globalnoj borbi protiv pandemije". To je ujedno i jedna od retkih zemalja koja beleži rast izvoza u 2020.

Kineski proizvodni kapaciteti mogli su da odgovore na potražnju opreme protiv kovida-19. To je bio prioritet u proteklim mesecima, a zastoj je bio primetan u auto-industriji ili proizvodnji smartfona.

Ipak, Kina je uspela da se relativno brzo oporavi. Svetska banka je dala prognozu da će Kina biti jedina velika ekonomija sa rastom u 2020. godini.

Video: Novi kontigent ruske vakcine Sputnjik V stigao u Srbiju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>