• 1

Suša, kiša, carine: Šta sve utiče na poskupljenje hrane i zašto su tri namirnice drastično poskupele

Na svetskim tržištima cene hrane i dalje rastu, a u fokusu su žitarice, šećer i biljna ulja

  • 1
slanina, slaninica, pržena, hrana, recept, Foto: Shutterstock

Svetske cene hrane nastavljaju da rastu, izveštava FAO, pri čemu je indeks cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao 4,3 odsto u januaru 2021, u odnosu na decembar prošle godine.

Rast je dostigao 113,3 boda, tj. najvišu vrednost još od jula 2014. godine. Cene hrane na svetskim tržištima uvećane su osmi mesec zaredom, a najviše su poskupele žitarice, šećer i biljna ulja.

Kada je reč o prvo navedenoj kategoriji, cene su početkom godine skočile 7,1% u odnosu na prethodni mesec, predvođene 11,2-postotnim poskupljenjem kukuruza.

Za to postoje barem tri razloga: pojačana kineska nabavka, slaba proizvodnja i pad zaliha u SAD, kao obustava registracije izvoza u Argentini. U januaru su skočile i cene pšenice, i to za 6,8 odsto.

Razlog tome je pojačana potražnja i očekivano smanjeni izvoz iz Rusije, nakon dupliranja carina. Recimo, u odnosi na januar 2020, cene žitarica su porasle za čak 42,3 procenta.

Istog meseca šećer je kulminirao, dostignuvši poskupljenje od 8,1 odsto. Razlog? Slab prinos šećerne repe u EU i Rusiji, kao i šećerne trske na Tajlandu, zatim, suša u Južnoj Americi.

Indeks cena biljnog ulja porastao je 5,8 posto, i tako je dostignuo najviši nivo još od maja 2012. godine. To se delimično desilo zbog smanjene proizvodnje palminog ulja u Indoneziji i Maleziji, a delom zbog obilnih kiša.

Poskupelo je i sojino ulje, kao i mleko/mlečni proizvodi - za 1,6 odsto. Cene mesa su skočile 1 odsto, zbog ptičjeg gripa u Evropi, koji je smanjio izvoz, pa je Brazil mahom uvozio meso iz drugih zemalja.

Nove procene signaliziraju rekordnu proizvodnju pšenice i pirinča, navodi FAO u odvojenom izveštaju o ponudi i potražnji na svetskim tržištima žitarica.

Kako je kod nas u globalu?

Prema podacima zvanične statistike, u decembru su poskupeli, na mesečnom nivou, komunikacije za 1,1 odsto, zdravstvo za 0,4, transport i nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana za po 0,3 procenta, i alkoholna pića i duvan za 0,1 odsto.

Istovremeno, u poslednjem mesecu 2020. pale su cene odeće i obuće za 0,5 odsto, a pojeftinili su i hrana i bezalkoholna pića za 0,2 procenta u odnosu na novembar. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>