• 8

Novi detalji iz istrage tima: Kinezi su sve vreme bili u pravu, tržište im unelo koronu?

Kina mesecima testira i dezinfikuje smrznute proizvode koji dolaze iz prekomorskih zemalja

  • 8
Zabrana uzvoza smrznutog mesa, izvoza mesa, meso Foto: Shutterstock

Tim stručnjaka koji istražuje poreklo COVID-19 u Kini dao je nove detalje o mogućem prenošenju virusa putem smrznute hrane. Tim je naime, priznao da je koronavirus mogao da se prenese na smrznutom mesu.

Dr Peter Ben Embarek stručnjak Svetske zdravstvene organizacije za bezbednost hrane i bolesti životinja i predsedavajući istražnog tima, rekao je da je prenos „hladnog lanca“ kroz transport smrznute robe moguć, što je opravdanje za dalju istragu.

Kako je naveo, uzorci identifikovani kod slepih miševa nisu bili „dovoljno slični“ SARS-CoV-2 da bi sugerisali direktnu vezu.

Ali rekao je da je posrednička vrsta domaćina „najverovatniji put“ za prenos na ljude. Dr Embarek je rekao da je tim pokušao da pronađe koje su druge životinje uvedene na tržište morskih plodova u Vuhanu, a koje su mogle da uvedu koronavirus i da „treba mnogo posla da se uradi“ u ovoj oblasti.

To uključuje proizvode koji su se kretali i izlazili sa tržišta, one proizvedene u to vreme i/ili one koji su još uvek dostupni.

- Tržište se uglavnom bavilo smrznutim životinjskim proizvodima i uglavnom morskom hranom, ali bilo je i prodavaca koji su prodavali proizvode od pripitomljenih divljih životinja i uvoznih proizvoda - rekao je on.

„Znamo da virus može preživeti u uslovima koji se nalaze u ovim hladnim, smrznutim sredinama, ali zapravo ne znamo još može li virus odatle preneti na ljude“, rekao je.

Kina je, podsetimo, više puta insistirala na teoriji da se virus može preneti smrznutom hranom i redovno je obavljala istraživanja na na uvoznoj ambalaži za hranu, uključujući pileća krilca iz Brazila, lignje iz Rusije, škampe iz Ekvadora, svinjetinu iz Nemačke i losos iz Norveške.

Kina mesecima testira i dezinfikuje smrznute proizvode koji dolaze iz prekomorskih zemalja, strahujući da bi virus mogao ponovo ući u zemlju na taj način, iako stručnjaci i dalje sumnjaju u to kao potencijalni izvor zaraze. Postavljalo se pitanje i za hranu iz Srbije.

- Sve više dokaza ukazuje na to da smrznuti plodovi mora ili mesni proizvodi verovatno šire virus iz zemalja sa epidemijom u našu zemlju - rekao je kineski epidemiolog Vu Zunou u nedavnom intervjuu.

Peking je naporno radio na tome da odvrati napade na Kinu kao sumnjivo poreklo pandemije, a najraniji slučajevi otkriveni su u zemlji u decembru 2019. Tim SZO potvrdio je da je „krajnje malo verovatno“ da virus potiče iz laboratorije.

Svakako, potrebna su detaljnija istraživaja kako bi se utvrdila veza lanca smrznutih proizvoda i prenosa korone.

Trenutno, kineski zvaničnici rade na tome da identifikuju sve životinje prodate na tržištu a koje bi mogle da budu izvor izbijanja korona virusa. Kao odgovor na to ograničili su trgovinu egzotičnim životinjama.

Podsećanja radi, Embarek je predvodio tim SZO koji je u Vuhanu proveo četiri nedelje u nameri da otkrije poreklo koronavirusa.

Video: Šta sve možeš u Vuhanu kad si gladan: Dajte dve žabe, kornjaču i zmiju!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo iskeno

    9. februar 2021 | 16:27

    Ahahahahaaha Kakva laz! Pa zar ste pomislili da će Kinezi da prihvate krivicu! Nisu ludi jer znaju da ih čitav svet čeka na penal! Mora da im neko doneo i 2004 SARS! Svaštojedi daj Boze da nas još više ne zaraze! Jel ste ikada videli kineske pijace gde se prodaju svaka vrsta mesa! Kao u filmu strave i užasa!

  • Glas severa

    9. februar 2021 | 19:02

    Ako je to istina,eto ga odgovor,nasi se razbise od uvoza mesa!!

  • SB

    10. februar 2021 | 11:05

    Bravo za SZO otkrili toplu vodu i time se hvale 😂😂😂 Nista oni nisu tamo ispitivali jer se odgovor unapred znao!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>