• 9

"Ona će otići na porodiljsko": Žene u Srbiji su slabije plaćene, a obrazovanije od muškaraca

Ovo su podaci Republičkog zavoda za statistiku koji, između ostalog, navodi da u našoj zemlji radi 360 hiljada više muškaraca nego žena

  • 9
business woman Foto: Freepik.com

Republički zavod za statistiku je izneo podatke da u Srbiji ima 180.000 više žena nego muškaraca, ali da se one teže zapošljavaju, lakše otpuštaju i imaju manju platu od muških kolega.

Jaz među polovima, posebno u poslovnom domenu, dublji je otkako je nastupila pandemija - ne samo kod nas, već i u svetu. Žene su bile prve "na udaru", kada su firme donosile odluke da smanje broj zaposlenih zbog krize.

Zanimljivo je da su žene u Srbiji, ne samo brojnije, već i obrazovanije od muškaraca. Prošle godine na fakultet je upisano 33.000 više devojaka, a takođe je, u poređenju s muškarcima, diplomiralo skoro 8.000 više pripadnica lepšeg pola.

Ipak, u Srbiji radi 360.000 više muškaraca nego žena. Oni primaju i 8,8 odsto veće zarade u odnosu na svoje koleginice. Da bi žena nadoknadila tu razliku u primanjima, morala bi da radi 35 dodatnih dana godišnje.

U svetu je situacija manje-više ista. U korporativnoj Americi su razlike čak i izraženije. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti kod nas, Brankica Janković, navela da je "ne iznenađuju podaci istraživanja, jer se kao poverenica kroz praksu susreće sa žalbama žena koje se i najviše žale upravo zbog nemogućnosti zapošljavanja".

Kažu da je u glavama poslodavaca i dalje istao misao: "Ta žena će otići na porodiljsko odsustvo". Jankovićeva dalje objašnjava i da ženu koja traži posao - poslodavac ne može da pita da li je udata, da li ima ili planira decu.

- To nije ni od kakvog značaja za obavljanje posla. Meni je besmisleno da mladu ženu od 25, 26 godina pitate da li planira porodicu i bebu. Mnogi poslodavci su naučili da ne smeju da postavljaju to pitanje - ocenjuje ona i dodaje da su žene u bolje plaćenim strukama - u manjini.

sastanak Foto: Freepik.com

- Žene mnogo više rade u zanimanjima koja su slabije plaćena, recimo, zdravstvo, socijalna zaštita. Videli smo koliko su te delatnosti bitne, i nadam se da će se ta zanimanja u budućnosti mnogo više ceniti. Nadam se da ćemo dobiti jedan balans, jer nigde rodni disbalans nije dobar, ni u kom zanimanju - ocenjuje poverenica.

Govoreći o zapošljavanju, navodi da imamo veliki rodni jaz, naročito u kategoriji žena koje imaju više od 55 godina. Među njima, samo 40 procenata radi.

- Mnogo je teže naći posao već posle 45 godine, jer neki poslodavci vas doživljavaju kao starije radnike, a ne kao ljude koji su upravo u periodu života kad mogu da daju svoj maksimum - ocenjuje Jankovićeva.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    13. februar 2021 | 12:55

    U Italiji, zemlji EU, mesec dana pred porođaj i dva meseca posle porođaja je bolovanje, ostalo se radi! Kod nas 8 meseci trudničko, održavanje,posle 12 meseci porodiljsko, pa nega deteta....pa idite u EU!!

  • Oki

    13. februar 2021 | 16:39

    Davite vise jel racunate i ove fakultete od petka do srede.....da ima sposobnih zena ima al fizicki tesko...i nikada neki poslovi nece biti za zene al ajde kod nas kao moze....

  • Veliki

    13. februar 2021 | 15:11

    Otići će na porodiljsko??? Ala će se usrećiti, 29000,00 din, ni minimalac, bruka, cirkus.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>