"Ona će otići na porodiljsko": Žene u Srbiji su slabije plaćene, a obrazovanije od muškaraca

Ovo su podaci Republičkog zavoda za statistiku koji, između ostalog, navodi da u našoj zemlji radi 360 hiljada više muškaraca nego žena

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Djole

    14. februar 2021 | 00:43

    Pa valjda taj privatnik ima pravo da plati nekoga koliko on hoće a ne neko da mu priča koliko će kome plata da bude. A kome ne odgovara uvek može otkaz da da. Isto tako kao sto kukate i pišete svaki drugi dan o ovoj temi može se reći i suprotno. Da su muškarci diskriminisani u nekim oblastima gde ima mnogo više žena od muškaraca. Šta ćemo sa tim? Tu je sve ok i tu je sve kako treba da bude? U državnim firmama neka plata bude svima ista pa moze dalje da se prica. Ne možete žene gurati svuda. Kao što je Vucko napravio dodatna ministarstva da bi bilo 50-50. Kod mene na poslu da dodje direktor i kaže evo sada će i žene da rade ovde za mašinama i da bude ista plata isto sve. Mislim da bi se skoro svi žalili. To je na primeru kod mene žena nema sta tu radi niti može da digne niti da potegne. Stalno bi trebao tu neko oko nje da bude. I šta neko treba da radi 2posla da bi ona primala platu?

  • Mitar Tarabić

    14. februar 2021 | 00:18

    Aman ljudi dokle više ove dezinformacije? Imam 32 godine radnog staža i promenio sam 6 firmi privatnih i državnih. Ni u jednoj od njih nije platu određivao neki seksista muškarac već akt o sistematizaciji radnih mesta. Ni u jednoj sistematizaciji radnih mesta nije a ni danas nema polne odrednice. Na istom radnom mestu radnici/službenici su isto plaćeni bez obzira šta nose u gaćama! Šta više u većini ovih firmi većina rukovodilaca su bile žene pa na osonvu tog i imale veće plate od ostalih. Čak ni u vojsci ( u istoj radio 5 godina ) žene nisu bile manje plaćene na istom radnom mestu od muškaraca a bilo ih je i na rukovodećim mestma. Možda negde na "zapadu" platu određuje nečije diskreciono pravo, ovde u zemlji Srbiji platu određuje sistematizacija radnih mesta akta u vezi nje. Ni u jednoj sistematizaciji nisam pronašao da piše kog pola treba koji radnik da bude.

  • Oki

    13. februar 2021 | 16:39

    Davite vise jel racunate i ove fakultete od petka do srede.....da ima sposobnih zena ima al fizicki tesko...i nikada neki poslovi nece biti za zene al ajde kod nas kao moze....