• 8

Kad u svetu kompanija da bonus za vakcinu, svi aplaudiraju, a u Srbiji su zbog 20 € na stubu srama

Pravno gledano, kompanije imaju tu ingerenciju u SAD, ali i u Evropi advokati staju na njihovu stranu

  • 8
Vakcina novac Ilustracija: Slađana Pejić Foto: Pixabay, Shutterstock

"Nema vakcine, nema posla" - mantra je kojom bi kompanije sasvim legalno mogle da se služe narednih meseci. Stručnjaci kažu da bi trebalo da ideju o vakcinaciji sprovedu u delo, mada se radnicima to uglavnom ne dopada... Zbog toga se pojavio novi trend među svetskim, a i našim kompanijama - plaćaju radnicima da se vakcinišu.

Insistiranje poslodavaca na vakcinaciji kao uslov za novi posao, nije nemoguć.

Za to se zalaže i britanski ministar pravde Robert Buckland. On se tako pridružio trendu pojedinih kompanija koje žele da njihovi radnici budu zaštićeni od koronavirusa vakcinom. A i u Srbiji se stidljivo probija ta ideja.

Bluckland je jedino priznao da je malo verovatno da bi šefovi mogli da radnicima koji su već u kompaniji daju vakcine prema njihovim trenutnim ugovorima. Možda bi bilo diskriminatorski narediti ljudima da se vakcinišu kako bi zadržali svoj posao, navodi on. Ali za nove, ta ideja i te kako pije vodu. Mnoge firme navode da će neće zaposliti nove radnike ako odbiju vakcinu.

Ministar pravde dalje obrazlaže da je moguća i varijanta da se tako nešto navede u ugovoru o radnom odnosu. Međutim, poslodavci bi verovatno morali da preduzmu zakonske mere ako postojeće osoblje odbije takav nalog, rekao je on.

Dodao je da će legalnost rečenice „bez vakcine, nema posla“ zavisiti „u velikoj meri od uslova zaposlenja i određenog ugovora“.

Londosnki Pimlico Plumbers jedna je od kompanija koja je saopštila da neće zapošljavati novo osoblje koje je odbilo vakcinaciju iz nemedicinskih razloga. Advokati za zapošljavanje u početku su dovodili u pitanje taj potez, ali je sada osnivač kompanije rekao da mu je savetovano odnosno potvrđeno od adovkatskog tima da je taj potez zakonit.

Barchester Healthcare takođe je saopštio da će svi novozaposleni biti obavezni da dobiju vakcinu.

Jedna advokatska kancelarija ipak misli da bi trebalo dobro razraditi klauzule i da eventualne posledice jer primera radi, takvi ugovori bi naročito mogli da budu štetni za mlade ljude prilikom apliciranja posla a upravo su oni poslednji u redu da dođu do vakcine.

Zvaničnici i predstavnici mnogih vlada zasada su saglasni da "uzimanje vakcine nije obavezno i bilo bi diskriminatorski prisiliti nekoga da je uzme".

Kako se kompanije dovijaju

Svesne te činjenice, mnoge kompanije u svetu nalaze načine da stimulišu radnike da prime vakcine. Obično nudeći bonuse na plate, ili druge beneficije. I to trenutno izaziva pozitivne reakcije (na Zapadu uglavnom). Budući da se u većini zemalja sprovodi državna kontrola kvaliteta i efikasnosti vakcine, onda to postaje pitanje od državnog značaja, odnosno vezano za opšte javno zdravlje. To, većinom, nije odluka o kojoj odlučuje pojedinac ili određeni kolektiv.

Međutim, kao što kod nas ne možete da upišete dete u državni vrtić ako nije primilo obaveznu vakcinu, tako bi možda moglo da bude i na svetskom planu kada je reč o korona virusu i odraslima. Budući da je virus toliko uzeo maha i nezapamćeno "nokautirao" globalnu ekonomiju i zdravstvo, postavlja se pitanje da li će vakcina biti norma u narednom periodu i kada je reč o radnom mestu.

Stručnjaci upozoravaju poslodavce da vakcina, kada se plasira i pokaže da je delotvorna, mora biti obavezna, te da na neki način moraju da "prisile" radnike da je prime.

Biznis, kancelarija, kovid, korona virus Foto: Shutterstock

Ovo, recimo, tvrde trojica profesora sa Univerziteta "Case Western Reserve", navodeći da je jedina preostala opcija, ako radnici neće vakcinu, da ih poslodavci otpuste, odnosno da odbiju da ih zaposle. Ipak, takav odnos prema radnicima mogao bi da dovede do ozbiljnog sukoba, a sa sobom povlači i moralno pitanje.

Stručnjaci dalje navode da su etička pitanja sada ostavljena po strani (na primer, ako neko neće da primi vakcinu iz ličnih, verskih, filozofskih ili drugih razloga), jer je važnija zaštita svih građana. Kao argument navode da je poslodavac dužan da bude odgovoran prema svima, a ne da nužno "ispoštuje" pojedinca.

Ipak, bunt je veliki. Neki zagovornici vakcine kažu da bi zahtevanje imunizacije od radnika, čak i ako je dobronamerno - moglo biti kontraproduktivno.

Pa i sama "akcija" kompanija da "odobrovlje" radnike.

Setimo se samo primera kada je nedavno jedna novosadska kompanija ponudila nešto oko 20 evra po radniku u slučaju da žele vakcinu. Potez kompanije umesto da izazove pohvale, izazvao je brojne negativne komentare, a sugrađani su uglavnom ukazivali da je taj iznos premali kao stimulacija.

Možda je kompanija suviše mala da bi imala više. Možda je želela da pokaže samo dobru volju. Možda je nekome to i dovoljan motiv.

Činjenica je da pri odabiru vakcine ne bi trebalo da se vodimo iznosom eventualnog bonusa koji nam nudi poslodavac, već vojim zdravljem i zdravljem naših najbližih. Izbor još uvek svakako postoji.

Odgovorite nam u našoj anketi: Da li biste primili vakcinu ako bi vam poslodavac dao bunus?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    19. februar 2021 | 16:30

    Nisam antivakset, ali je Ustavom zagarantovano pravo onog ko hoce i onog ko nece da primi vakcinu.

  • Jana

    19. februar 2021 | 16:40

    Dobro dosli u Novi Svetski Poredak

  • Srkimaja

    19. februar 2021 | 17:27

    Da li vam glasanje nesto govori 62 posto ne bi ptimilo vakcinu i kada bi dobili pare za to .......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>