• 5
 ≫ 

Kina ekonomski sve jača: Može li do 2035. da svrgne SAD sa trona?

 ≫ 

Dok Kina teži da postane naprednija država, to je donekle i potvrdio njen predsednik Si Đinping, u novembru prošle godine

  • 5
kina

Foto: Pixabay

- Kina ima dobre šanse da udvostruči veličinu svoje ekonomije do 2035. godine - i da na tom putu nadmaši SAD kao najveću svetsku ekonomiju - rekao je ekonomista iz Banke Amerike.

Dok Kina teži da postane naprednija država, to je donekle i potvrdio njen predsednik Si Đinping: rekao je u novembru da je moguće udvostručiti bruto domaći proizvod i prihod po stanovniku do 2035.

Dupliranje kineskog BDP-a zahteva prosečni godišnji rast od 4,7% u narednih 15 godina - neki analitičari su skeptični prema toj proceni. Ali, Helen Kiao, šefica odeljenja " Asia economics" pri kompaniji "BofA Global Research", kaže da će neke mere reformi pomoći Kini da stigne do tog cilja.

Kako CNBC dalje piše, prema stavu Kiao, mimo udvostručenja BDP-a, azijski ekonomski gigant nadmašio bi SAD kao najveću svetsku ekonomiju oko 2027. do 2028. godine.

Kina je bila jedna od retkih ekonomija na globalnom nivou koja je rasla u 2020. godini, uprkos izazovima koje je donela pandemija kovid-19. Zvanični podaci pokazuju da se kineska ekonomija prošle godine povećala za 2,3%, a Međunarodni monetarni fond je Kini ove godine prognozirao rast od 8,1%.

U međuvremenu, američka ekonomija se u 2020. godini smanjila za 3,5%, pokazuju najnovije vladine procene. MMF je rekao da bi američka ekonomija u 2021. mogla da poraste za 5,1 odsto.

Zabrinutost zbog kineskog rasta

 

U izveštaju objavljenom ranije ovog meseca, Kiao se pozabavila zajedničkom zabrinutošću koja bi Kinu omela u ostvarivanju ekonomskih ciljeva do 2035. godine. Navela je tri razloga koje skeptici često navode: staro stanovništvo Kine, visok odnos duga prema BDP-u i model investicionog rasta koji nije održiv.

Dan zaljubljenih u Pekingu

Foto: Tanjug/AP

Ta zabrinutost će usporiti - ali ne i eliminisati - ukupnu putanju rasta Kine, navodi se u izveštaju. Nove reformske mere usmerene su na stabilizaciju duga i inicijative za dalju urbanizaciju i otvaranje sektora usluga.

Ipak, put Kine do cilja do 2035. godine nije bez rizika, kaže Helen Kiao za CNBC. Dodaje da, čak i ako Kina realizuje reforme kako je obećala, postoji mnogo faktora koje zemlja ne može da kontroliše.

Tu su, recimo, dodatne tenzije između Vašingtona i Pekinga, kao moguća pretnja kineskom ekonomskom rastu. Američko-kineske tenzije eskalirale su tokom mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa i postale jedna od najvećih pretnji globalnoj ekonomiji pre pandemije.

Video: Spektakularnim vatrometom otvoren Kineski festival svetla

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ffm

    28. februar 2021 | 15:47

    Kinezi su odavno na vodecem mestu samo se cifre manipulisu kao i kod Korone na primer ili Jasenovac odjednom samo 70.000 zrtava, sta reci

  • Vuk

    28. februar 2021 | 18:22

    Pa smenila je Kina prošle godine Ameriku. Tako je pisala srpska štampa. A po čemu je Amerika jaka??? Najzaduženija zemlja na svijetu, štampa pare a inflacije nema, da, pare bez pokrića, pravdajući se da menja stare novčanice...?!

  • Putin R.S

    28. februar 2021 | 19:36

    Oni su ih vec prestigli, samo sto to ne prizna zapad.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>