• 4

Džon Jovanović više nije direktor DFC u Beogradu: To i dalje ne znači da Amerikanci odlaze

"Treba da se nastavi važan posao u Srbiji"

  • 4
Marko Đurić, DFC sastanak

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Džon Jovanović više nije na čelu regionalne kancelarije međunarodne Američke razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu. Umesto njega, ubrzo će doći novo rukovodstvo, kako saznajemo.

Istovoremeno, ovo ne znači da se kanelarija DFC-a zatvara u Srbiji, a kako se spekulisalo prethodnih dana. 

Planovi DFC ostaju isti za ovaj region, i tom smislu se ništa neće menjati. 

Jovanović je ranije danas na onlajn konferenciji Fondacije Ane i Vlade Divca “Filantropija nema granice”, naveo da više nije na funkciji direktora DFC kancelarije u Beogradu i da je na pomenuti skup došao u privatnom svojstvu.

- Postoji novo rukovodstvo kancelarije u Vašingtonu koje će nastaviti rad na Zapadnom Balkanu. Čast mi je što smo otvaranjem kancelarije u Beogradu postavili temelje za ozbiljno ekonomsko angažovanje SAD u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana - rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima izjave novih lidera odražavaju želju da se nastavi važan posao u Srbiji i celom regionu.

Šta je DFC?

Američki fond za razvoj je američka razvojna banka. Uspostavljena je usvajanjem Zakona o boljoj upotrebi investicionih zajmova za razvoj oktobra 2018. godine. DFC je naslednik moćnog OPIK-a, državne agencije SAD koja postoji od 1971. i formirana je za podršku privatnog sektora u Americi i u zemljama u razvoju.

DFC ključ za protivtežu Kini

DFC čini Ameriku jačim i konkurentnijim liderom na globalnoj sceni. Smatra se najznačajnijom promenom sistema inostrane pomoći Amerike u ovom veku i ključnim oruđem za protivtežu Kini.

DFC US International Development Finance Corporation

Foto: Pixabay, U.S. International Development Finance Corporation

Finansijski kapacitet 60 milijardi dolara

Nove razvojne mogućnosti uključuju veći finansijski kapacitet u iznosu od 60 milijardi dolara, za razliku od 29 milijardi dolara OPIK-a. Povećan je naglasak na međuagencijskoj saradnji. DFC omogućava veću fleksibilnost kompanijama koje nisu iz SAD, kao i davanje zajmova i garancija u lokalnoj valuti kako bi se investitori zaštitili od rizika promene valute.

Gde ulaže DFC?

Američki fond za razvoj ulaže u oblasti kao što su energetika, zdravstvo, infrastruktura i tehnologija. Takođe obezbeđuje sredstva za razvoj malih preduzeća. Posebno podstiče razvoj ženskog preduzetništva.

Poštovanje strogih standarda

Projekti DCF-a moraju proći stroge finansijske, ekološke i socijalne analize uticaja kako bi se osiguralo da ispunjavaju međunarodno priznate standarde. Tokom svojih projekata vodi računa i o poštovanju ljudskih prava i prava radnika.

Šta će raditi DFC u Srbiji?

Prema sporazumu koji je nedavno potpisan u Vašingtonu, planirano je da se deo investicija van Amerike, plasira u naš region. Razmišlja se o gradnji još jednog auto-puta od Bujanovca, preko Gnjilana do Štrpca, kao i gradnji pruge preko Merdara do Prištine.

Američka razvojna banka nedavno je saopštila da je posvećena Balkanu usred razgovora o zatvaranju srpske kancelarije u Beogradu. 

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorkacokolada

    Dodjose demokrati u americi,postavise uslove,srbi ne popustaju i kraj,nema para,nema gradnje izmisljenih puteva,nema neke fabricice ,nema nista,to je americka rec i demokratija

  • Hulio

    Beše kratko, i gorko.

  • Bill

    A sta su pa do sada uradili of obecanog

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke