• 4

Planuo sok od maline sa rafova: Da li je snižena cena realna, ili samo "padamo" na akcije?

Na sok od jabuke, pomorandže ili jagode smo navikli, ali onaj od "crvenog zlata" je nešto sasvim drugo, posebno...

  • 4
sok od maline

Foto: Freepik

Ovih dana u domaćim marketima jedva da smo mogli naći poznati sok od maline, jer je snižen skoro 50 odsto. Trenutno košta oko 90 dinara u našem najvećem trgovinskom lancu, a regularna cena varira od radnje do radnje, ali dostiže skoro 190 dinara, za litar soka.

Industrijski sok od maline svakako je jeftiniji od domaćeg, koji košta oko 300 dinara po litru (i bez šećera je). "Tražila sam u skoro svim radnjama u kraju, kažu mi da se rasprodao, tako da sam ga jurila po centru Beograda", priča nam čitateljka Telegraf Biznisa.

Malina je, inače, naš adut, "crveno zlato", ali su oni koji je uzgajaju i prodaju u poslednje vreme bili nezadovoljni otkupnom cenom. Poznata je ariljska malina, koja putuje Evropom. Optimizam naših malinara je pomalo oživeo zbog vesti da je crveno voće podbacilo u Poljskoj i Čileu, gde se naširoko uzgaja.

To znači da će ove sezone najtraženiji biti upravo srpski plodovi, čija bi cena po kilogramu, kako kažu proizvođači, trebalo da iznosi do 300 dinara. Izgleda da ima nešto posebno u malini, čim se rasprodala u rekordnom roku otkako je sok snižen.

Naime, to znači da je akcijska cena ovog soka otprilike ista kao regularna cena nekih drugih sokova, tačnije, od nekog drugog voća, kao što su jabuka, breskva. Svakako da je malina i skuplja i zahtevnija kao voće, ali u svemu bitan faktora "igra" i sniženje na koje potrošači neminovno "padaju".

Cene sokova su, generalno, skočile u poslednje vreme, naročito zbog toga što se uvode egzotičnije kombinacije i vrste, kao što je sok od borovnice koji takođe ima visoku cenu. Čak i jabuka, ako je organska, može koštati oko 200 dinara za litar, ali povedite računa o bocama koje izgledaju kao "litarske", a imaju oko 750 ml.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata raka

    3. mart 2021 | 17:08

    Industrijski sokovi su prepuni hemije. Sipajte malo soka na garderobu. Fleka ostaje dok se ne opere u ves mašini. Kakva crna malina. Komšija je praksom travu sokom iz tetrapaka. Trava je sprzena

  • Hulk

    3. mart 2021 | 16:59

    Koliko komada maline ima u tom soku? 5, 6, ili 10

  • Marika

    4. mart 2021 | 01:16

    1 kg maline 300 dinara, a 1l domaćeg soka bez šećera, isto 300 dinara. Za naivne možda... Treba 1,3 kg malina za 1l, plus ambalaža, plus etikete i kutije, plus rad, pa malo zarade... Ako je ispod 500 dinara, nešto tu nije u redu!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>