• 5

Aerodrom Ečka stao u odbranu čistog vazduha, zasađeno 60 prečišćivača na zrenjaninskom aerodromu

Jedan od glavnih ciljeva kampanje je pokretanje narodne inicijative i prikupljanje 30.000 potpisa građana

 • 5
sadnice, ečka

Foto: Aerodrom Ečka

Aerodrom Ečka stao u odbranu čistog vazduha - zasađeno preko 60 prečišćivača vazduha na zrenjaninskom aerodromu 12. mart -

Zaposleni na aerodromu "Ečka" kod Zrenjanina, zainteresovani građani i aktivisti udruženja "Srbija u pokretu" zasadili su danas više od 60 sadnica drveća u krugu ovog letelišta u sklopu kampanje "Potpiši i prodiši".

Rukovodstvo aerodroma je posle organizovanog zasađivanja novog drveća među kojima su hrastovi, javori, tuje i topole, poručilo da ovim gestom želi da doprinese podizanju svesti o važnosti ekologije među sugrađanima ali i da skrene pažnju na zagađenost vazduha.

- Udruženje građana "Srbija u pokretu" nam je predočilo svoju inicijativu i odmah smo prepoznali mesto našeg aerodroma u ovoj plemenitoj akciji. Kao ključni deo privrede našeg grada ali i društveno odgovorna kompanija u najkonkretnijem i najpraktičnijem značenju tog termina, odlučili smo da pomognemo makar na ovaj način. Novi menadžment brine za naše okruženje, između ostalog, predano održavajući aerodromski kompleks izuzetnog prirodnog okruženja. Nadamo se da će i druge kompanije i radne organizacije uraditi ono što smo mi ovde danas, jer svako drvo nam može pomoći u borbi za čist vazduh - kazao je ovom prilikom direktor aerodroma "Ečka" Pavle Marković.

Predstavnica udruženja "Srbija u pokretu" Nataša Danilović zahvalila se kolektivu aerodroma "Ečka" i poručila da smo svi na istom zadatku. Kao građani, živa bića i na kraju oni nakon kojih nešto treba i da ostane:

- Zagađenost vazduha nije novost, ali poslednjih nekoliko godina vazduh koji udišemo ima i boju i miris. Zbog čega u poslednje vreme konstantno beležimo visok nivo zagađenosti? U Srbiji se koriste različite vrste energenata od kojih je najopasnija vrsta sirovi lignit bez tehničke obrade. Lignit bez tehničke obrade ima najmanju toplotnu moć, a najviše zagađuje vazduh jer sadrži preko 50% vlage i 15% pepela. Prelazak na tehnički obrađen lignit bi po sezoni koštao samo 2,5% više, ali bi zdravlje stanovništva bilo pod mnogo manjim rizikom.

Jedan od glavnih ciljeva kampanje je pokretanje narodne inicijative i prikupljanje 30.000 potpisa građana, uživo, kako bi se predlog zakona direktno uručio Narodnoj Skupštini Republike Srbije. Simbol inicijative biće zeleni baloni, koje će osobe, kod kojih se inicijativa može potpisati, nositi sa sobom uz liste, kako ne bismo pravili okupljanje ispred štandova. Prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu održaće se tokom marta širom Srbije, uz strogo poštovanje svih epidemioloških mera koje je propisao Krizni štab.

Video: Na zagađenje vazduha utiču dve vrste čestica i njihov uticaj na organizam je opasan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • ambilife

  preventiva i samo preventiva! u svim sluzbenim zgradama instalisati najbokje preciscivace vazduha ambilife a napolju maske za lice dok se ne otaraismo pm cestica.

  6
  0

  Podelite komentar

 • Goran

  Drvece eliminise ugljen-dioksid, koji u stvari i nije zagadjivac vazduha... Nekad ga je neko tamo proglasio zagadjivacem i od tada su svi poceli da se bave resavanjem tog problema! A resavanjem problema ugljen-dioksida covek je naprvavi MNOGO veci problem u vidu emisije NOx-a, a zatim i stvaranja troposferskog ozona! Procitajte sta je ubica broj 1 stratosferskog ozona!? Sigurno nije ugljen dioksid! Kako nastaje troposferski ozon, i kako deluje na zivi svet? Danas po gradovima uglavnom imate kombinaciju prekoracenja PM, NOx, O3; redje PM, SO2! Ne znam koliko drveca da zasadite, tesko da ce se smanjiti zagadjenje ovim cesticama!

  0
  0

  Podelite komentar

 • Zrenjaninac

  LingLong da se protera prvo i onda mozete kako hocete. 60 stabala je sasvim nedovoljno da se prodise pa i 6000 nije dovoljno. Al LingLong dolazi i mi kao gradjani 3 reda ne mozemo tu nista. Nema sloge i tacka. Nema vode nema vazduha nema prava. Super nam je demokratija

  0
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke