• 0

Moda i cirkularna ekonomija: Kako su alge donele pobedu našim studentima na svetskom takmičenju?

Iza sebe su ostavili vršnjake sa prestižnih univerziteta kao što su Stenford, Kolumbija, Oksford

  • 0
Fakultet Organizacionih Nauka, FON, znanjem protiv Marfija

Foto: Wikimedia/Vladimir Alic

Studenti FON-a osvojili su prvo mesto na svetskom takmičenju u rešavanju studije slučaja "Global Circular Challenge 2021", u oblasti cirkularne ekonomije za tekstilnu industriju.

Takmičenje je održano onlajn, u periodu od 20. januara do 13. marta 2021. godine, a studenti "Case Study Club" FON-a, tokom takmičenja su pobedili renomirane svetske univerzitete i škole kao što su: Univerzitet Stenford, Univerzitet tehnologije Masačusets, Univerzitet Kolumbija, Univerzitet Oksford, Londonska škola ekonomije i političkih nauka.

Tim iz Srbije činili su: Zorana Dulović, Sergej Stanišić, Dragan Stojanović, Tamara Đorđević i Mina Petrović, pod mentorstvom prof. Vesne Damnjanović, prof.  Nataše Petrović i Stefana Conića.

Organizator takmičenja bila je Londonska škola ekonomije i političkih nauka, koja je lansirala izazov za takmičenje "Fashion can do better" 20. januara 2021. godine, i pozvala liderske univerzitete iz celog sveta da se pridruže pronalaženju poslovno-inovativnog rešenja iz oblasti cirkularne ekonomije u tekstilnoj industriji.

Ideja je bila da se, tokom osam nedelja rada, mladi iz različitih delova sveta upoznaju sa konceptom cirkularne ekonomije uz primenu "Design Thinking" metodologije. Takmičenje je trajalo osam nedelja i svake nedelje se rešavao po jedan zadatak.

Nakon dva meseca rada, 13. marta 2021. godine održano je finale gde su svi timovi prezentovali svoje konačno rešenje na osnovu prethodnog rada i iskustva. U finalu su studenti FON-a pobedili dva tima sa Univerziteta Kolambija, Univerzitet Erasmus Roterdam, École des Ponts, Florida Stejt univerzitet, kao i dva tima sa Univerziteta tehnologije Masačusets.

Stručni žiri koji su činili najvažniji ljudi iz akademije i biznisa doneo je jednoglasnu odluku koja je donela pobedu studentima FON-a, što govori o vrhunskom rezultatu.

odeća

Foto: Pixabay

Global Circular Challenge 2021 je ove godine kao zadatak postavio kreiranje inovativnog i održivog rešenja u cilju smanjenja štetnih uticaja modne industrije. Rešenje tima studenata FON-a obuhvatilo je proces cirkularne ekonomije i dokazalo da je prosperitet u industriji mode moguć kroz održivost.

Tim je pronašao način da delove algi koristi za kreiranje prirodnih boja, koje bi zamenile sintetičke. Kao pilot tržište za svoje rešenje, tim je došao do zaključka da je Velika Britanija, zbog broja kompanija koje proizvode alge i broja sagorevačnica, najpogodnija za prvu fazu implementacije.

Integracijom multidisciplinarnog znanja, različitih perspektiva i temeljnih istraživanja, studenti FON-a su našli način da jednog od najvećih zagađivača, ugljen-dioksid, iskoriste i naprave nešto dobro za svet, smanjujući štetne uticaje mode. Kreirali su originalan poslovni model, marketing strategiju i finansijske efekte rešenja.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari