• 0

Pomeren rok za primenu Zakona o e-fakturi: "Srpski standard je kao onaj u EU"

Elektronska faktura neće biti elektronski dokument

  • 0
fakture

Foto: Pixabay

Primena Zakona o e-fakturi u poslovanju javnog sektora u Srbiji i privatnog sa javnim sektorom neće početi 1. jula kao sto je u prvoj verziji nacrta bilo predviđeno, izjavio je direktor Centralne fiducione jedinice ispred Ministarstva finansija Nenad Vlaketić.

On je to objasnio činjenicom da je Ministarstvo želelo da ispoštuje primedbe iznete na taj zakonski tekst tokom javne rasprave, a učestvujući danas na vebinaru posvećenom uvođenju e-fakture naveo je da ne može da govlri o novom datumu s obzirom da nacrt zakona tek treba da razmatra Vlada Srbije.

Naveo je da taj datum svakako neće biti u ovoj godini, te dodao da je nacrt zakona već prošao javnu raspravu u kojoj je učestvovalo oko 200 učesnika.

Govoreći o dilemama koje su se čule od učesnika današnjeg i prethondog vebinara, a koje se odnose na to da li će elektronska faktura biti elektronski dokument, Vlaketić je rekao da po donošenju Zakona o e-fakturama i u skladu sa rokovima koji će stupiti na snagu elektronska faktura neće biti elektronski dokument.

- Neće zato što je to potpuno drugačiji sistem i platforma koja će se koristiti i po drugačijem standardu za elektronsku fakturu koji je usklađen sa direktivom Evropske unije - objasnio je.

Kada je reč o tzv. srpskom standardu i o tome da li je on uopšte donet, Vlaketić je naveo da srpski standard usvojen i da je isti kao evropski.

Ukazao je da je situacija sada takva da je on na engleskom jeziku, ali budući da su rokovi za primenu samog zakona pomereni, biće vremena da se i to reši i standard upodobi sa našim potrebama.

Vebinar su organizovali Društvo informatičara Srbije, Udruženje za elektronsku komunikaciju i informatičko društvo Privredne komore Srbije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari