• 12

Novi Sad dobija četvrti most: Kako će da izgleda, kad počinje gradnja i šta predviđa obilaznica?

Planirano je da poseduje minimalno po dve saobraćajne trake u oba smera, i po dve pešačke i biciklističke staze

 • 12
Novi most u Novom Sadu

Foto: Privatna arhiva

Gradnja četvrtog mosta u Novom Sadu trebalo bi da počne uskoro. Planira se i izgradnja pet kružnih raskrsnica, mreža biciklističkih staza, podizanje vizuelnih barijera prema budućem naselju ali i promena režima pristupnih ulica.

Po prvi put je predstavljen plan generalne regulacije mosta u produžetku Bulevara Evrope, koji daje više informacija o ovom budućem simbolu grada. Ovaj most treba da poveže uličnu mrežu Novog Sada sa Sremskom Kamenicom.

A danas je održan i sastanak sa kineskom kompanijom CRBC, oko gradnje mosta i obilaznice.

Projekat izgradnje mosta projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju, a Grad Novi Sad je primio tri ponude kineskih kompanija pa je prihvaćena ponuda najpovoljnijeg ponuđača, kineske kompanije CRBC.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic_gradonacelnik)

Republika Srbija je Investitor i korisnik eksproprijacije, dok će postupak sprovoditi Кoridori Srbije.

U budžetu Republike Srbije za ovu godinu je predviđeno 441 milion dinara, dok je istim, za naredne godine predviđeno uzimanje zajma radi finansiranja projekta, što znači da je moguće odmah pristupiti komercijalnim pregovorima.

Usvajanje Plana generalne regulacije mosta u produžetku Bulevara Evrope u Novom Sadu se očekuje do sredine aprila.

U narednim danima očekuje se potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa kineskom kompanijom (prvi nacrt je već poslat radi usaglašavanja), po osnovu kog će se započeti izrada Idejnog rešenja radi ishodovanja lokacijskih uslova ili od nivoa Idejnog projekta, dok će Кomercijalni ugovor između Republike Srbije i kineske kompanije biti potpisan u narednih najkasnije dva meseca.

Početak realizacije projekta u smislu izgradnje se očekuje do kraja 2021. godine. Izgradnja ovog mosta omogućiće spajanje trase sa Fruškogorskim koridorom čija izgradnja je počela.

Planirano je da poseduje minimalno po dve saobraćajne trake u oba smera, i po dve pešačke i biciklističke staze za dvosmerno kretanje pešaka i biciklista. Izgradnja mosta podrazumeva i planiranih pet kružnih raskrsnica sa kojima je u direktnom ili neposrednom kontaktu.

Nove kružne raskrsnice predviđene su na trasi produžetka Bulevara Evrope i ulica koje ga seku: Heroja Pinkija1300 kaplara i ulice Ribarsko ostrvo.

Projekat od nacionalnog značaja

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević održao je sastanak ranije danas sa predstavnicima kineske kompanije CRBC na kome su precizirani detalji u vezi sa izgradnjom novog mosta na Dunavu i obilaznice oko Novog Sada.

Sastanku su prisustvovali predstavnici kineske kompanije CRBC, na čelu sa direktorom Zhang Xiaoyuan, objavio je Vučević na instagramu uz fotografije i slike budućeg mosta i petlje.

- Razgovarali smo o idejnom rešenju mosta i njegovom budućem izgledu, a podsećam da je početak radova na gradnji ovog novog mosta planiran za kraj ove godine, da će se nalaziti u produžetku Bulevara Evrope u Novom Sadu i da će se tako omogućiti spajanje trase sa Fruškogorskim koridorom, čija izgradnja počinje u maju - naveo je Vučević.

Dodaje da je iskoristio priliku da porazgovara i o Fruškogorskom koridoru, jer povezuje sremske opštine, a nastavlja se i na autoput Ruma - Šabac.

Vučević je naglasio da je reč o velikom projektu, od nacionalnog značaja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Hm...

  Ako želite zaobilaznicu Novog Sada onda most iza Futoga da spaja Futog i Beočin, a ne između Novog Naselja i Detelinare. Tranzit ide oko grada ne kroz grad...

  1
  0

  Podelite komentar

 • Spalemar

  Pancevac se raspada, ograda trula, most strokav, izgleda kada ga prelazimo kao da se vracamo u 1945. Godinu. Guzve svakodnevno. Pakao Dajte most kotez borca na dorcol ili bar na nbg negde blize centru a ne na novosadski put kao sto je pupinov most. Sramota 5 km od centra kao da smo na drugom kontinentu

  3
  2

  Podelite komentar

 • Mixx

  Bitno je da ce ovaj pancevac uskoro da se sruši u dunav..

  8
  4

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke