• 7

Kako je jedan domaći brend postao tajna večere Kraljeva: Šta prodaje proizvod, kvalitet ili logo?

Bahrein je geografski mala, ali veoma bogata i uticajna zemlja. Zbog toga, uspeh u njoj ne merimo samo prodatim količinama vode, već efektom na imidž i poziciju našeg brenda i u drugim razvijenim tržištima Arapskog poluostrva, kaže sagovornik Telegraf Biznisa

  • 7
Vojin Đorđević

Foto: VodaVoda

Voda je najznačajniji resurs, ali kako je upakovati i prodati je posebna veština koju je ovih dana dokazao upravo jedan domaći brend. Ona je postala Kraljevski brend, a kao takva prvi je proizvod na svečanim večerama u Zalivu.

Da li će poznata kompanija menjati ambalažu, koja je tajna uspeha i šta to zapravo voda mora da sadrži da bi je pili i na Dvoru, za Telegraf Biznis otkriva Vojin Đorđević, kreator i osnivač brendova VODAVODA i Gorki list.

 

- Po svom sastavu VODAVODA spada u red najkvalitetnijih arteških voda sveta. Izvire sa jednog od najdubljih podzemnih izvora Srbije, prirodno se filtrira i pakuje bez kontakta sa spoljnim svetom. Zahvaljujući svom kvalitetu, ali i podršci našeg distributera u Bahreinu, postala je vrlo popularna i prisutna u toj zemlji.

Nakon što je našu vodu primetila i sama kraljevska porodica, uspešno je prošla rigoroznu proceduru nemačkog Frezeniusa - dugotrajne laboratorijske analize sadržaja, ambalaže i samog procesa punjenja. Tako se prošle godine našla i na listi „odobrenih proizvoda“ Kraljevskog dvora Bahreina, u društvu retkih svetskih premium brendova.

  • Kakva je vaša saradnja sa Bahreinom, koliko se vode izvozi godišnje?
  •  

 

- Naš proizvod je stigao na tržište Bahreina 2018. godine, posle velikog uspeha u Kuvajtu i potpisivanja sporazuma o dodatnom izvozu i distribuciji u bliskoistočne zemlje Arapskog poluostrva. Od tada, pa do danas, snaga i prisutnost na ovom tržištu neprekidno rastu i jačaju. Bahrein je geografski mala, ali veoma bogata i uticajna zemlja. Zbog toga, uspeh u njoj ne merimo samo prodatim količinama vode, već efektom na imidž i poziciju našeg brenda i u drugim razvijenim tržištima Arapskog poluostrva – na onima na kojima planiramo da budemo ili smo već prisutni.

Najveće dostignuće za nas je svakako dug put koji je VODAVODA prešla za svega dve godine - od novog do zvaničnog brenda Kraljevskog dvora, a dugujemo ga upravo svom distributeru i partneru u ovoj zemlji.

VodaVoda

DOmaći brend na stolu/Foto: VodaVoda

  • Da li je naša voda tražena tamo? Da li pitaju za cenu?
  •  

 

- Bahrein je jedno od najrazvijenijih tržišta Arapskog poluostrva i zemlja čiji stanovnici imaju svest o značaju konzumiranja kvalitetnih flaširanih voda. Za početak, njihovi potrošači su informisani i edukovani, a znaju osnovnu razliku između prirodno mineralnih i svih ostalih voda.

U prirodno mineralne, kao najkvalitetnije vode sveta, pored VODAVODE, spadaju i globalni lideri poput Eviana, Vitela ili Fijia, i one kao izuzetno deficitarne i retke dostižu cenu od oko jednog evra po flašici.

Bahrein je tržište koje favorizuje kvalitet u odnosu na cenu, i to je možda i presudno za posebnu popularnost koju naša voda na njemu uživa. Ujedno, to je i neka vrsta „rampe“ za ulazak svih onih voda koje nisu prirodno mineralne, a samim tim ni dovoljno kvalitetne za visoke standarde i zahteve ovog tržišta.

  • Šta je potrebno da jedna voda ima da bi se našla na večeri kraljeva?
  •  

 

- Kratak odgovor na ovo pitanje bi bio – potrebno je da ima sve. Pre svega, neophodno je da bude prirodno mineralna i da ima dokazano povoljan uticaj na ljudsko, odnosno zdravlje cele kraljevske porodice. Dok se na manje razvijenim i samim tim manje edukovanim tržištima favorizuju visokomineralne vode, u Bahreinu, pa i na njihovom dvoru postoji razvijena svest o uticaju minerala na organizam.

Voda ne sme da ih ima premalo, jer u tom slučaju izostaje blagotvorni uticaj na organizam, ali ni previše zbog potencijalnih zdravstvenih komplikacija. Dakle, pored idealno balansiranog sastava, mora da ima i optimalnu količinu minerala, kako bi mogla da se konzumira bez ograničenja.

VodaVoda

Šta mora da ima voda koju priju Kraljevi/Foto: VodaVoda

Podrazumeva se da bi nesporan kvalitet vode trebalo da bude praćen i ambalažom, koja upotpunjuje luksuz dvora i ispunjava očekivanja u smislu funkcionalnosti.

Najzad, čak i kada se jednom nađe na dvoru, voda mora da nastavi da se razvija i inovira u skladu sa potrebama i očekivanjima kraljevske porodice. Dobar primer toga su specijalne edicije flašica sa grbom prinčevog konjičkog kluba „Vicoriosu“, kreirane specijalno za kraljevsku porodicu.

  • Gde još izvozite?
  •  

 

- U ovom trenutku smo prisutni na tri kontinenta – Evropi, Aziji i Africi, i iz Srbije se voda izvozi u 15 zemalja sveta - Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu, Sloveniju, Mađarsku, Bahrein, Katar, Saudijsku Arabiju, Oman, Kuvajt, Izrael, Singapur, Južnu Koreju, Rusiju i Južnoafričku Republiku.

Kao jedna od retkih voda sertifikovana od strane globalne NSF organizacije, po propisima vodećih američkih i svetskih institucija kao što su FDA, IPA i Svetska zdravstvena institucija, VODAVODA je ove godine ušla u testnu fazu prodaje na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon toga, trebalo bi da usledi i zvaničan ulazak na ovo šesnaesto po redu inostrano tržište i četvrti kontinent.

  • Koje tržite vam je najprofitabilnije?
  •  

 

- U ovom trenutku naš prioritet je otvaranje novih, ali i razvoj postojećih inostranih tržišta. To znači da najveći deo zarade reinvestiramo u osnaživanje brenda i veću prisutnost, kroz otvaranje dodatnih kanala prodaje. Verujem da očekivani profit neće izostati u godinama koje dolaze.

  • Da li će VODAVODA menjati ambalažu? Možete li nam reći nešto više o tome?
  •  

 

- Kao jedna od dokazano najkvalitetnijih arteških voda sveta, VODAVODA je remek delo prirode. Zbog toga smo želeli da ambalaža koja će čuvati njen jedinstven sastav, bude jednako savršena i umetnost po sebi. Kada smo napravili potpuno jedinstvenu flašu, koja za razliku od drugih ima oblik savršenog kristala i reljefno utisnut naziv, u tome smo i uspeli. Ona je ne samo prepoznatljiva, već i funkcionalna.

Zbog svog nestandardnog oblika, zauzima manje prostora, troši i manje energije za transport, i tako čuva resurse i životnu sredinu. Upravo zbog svoje lepote i održivosti višestruko je nagrađivana za dizajn, koji ne planiramo da menjamo.

Uložili smo ogroman trud da osmislimo, proizvedemo i da jedinstven oblik flaše postane naš zaštitni znak. Ako je to uopšte moguće, u budućnosti ćemo je samo dodatno ulepšavati i inovirati, ali uz strogo poštovanje prepoznatljivog oblika i dizajna.

  • Kako je korona utcala na vaše poslovanje?
  •  

 

- Za VODAVODU, kao brend koji godinama unazad posluje na najzahtevnijim tržištima sveta, fleksibilnost i spremnost na promene su u samoj srži poslovanja. Zbog toga smo već pri prvim udarima krize prepoznali promene u potrebama i očekivanjima naših potrošača. Na njih smo odgovorili novim pakovanjima i još efikasnijom distribucijom, ali uz prepoznatljiv kvalitet i bez promene cena.

VodaVoda

Voda i na stolu prilikom posete naše delegacije Bahreinu/Foto: VodaVoda

U jeku pandemije lansirali smo Vodicu, dizajniranu tako da decu stimuliše na redovan unos tečnosti i ohrabri ih da je ponesu u svaku svoju avanturu.

Ona je za nekoliko meseci napravila ogroman skok – od novog proizvoda do najozbiljnijeg pretendenta na poziciju lidera u kategoriji. Dakle, naša strategija bila je da nastavimo da investiramo u portfolio svojih proizvoda, i to je rezultiralo otvaranjem novih tržišta, uvećanjem proizvodnih kapaciteta, zapošljavanjem novih kadrova i rastom na gotovo svim poljima.

  • Koliko je voda značaja resurs za jednu zemlju? Kako vi gledate na to s obzirom da ste u toj industriji?
  •  

 

- Iako se svetske zalihe pijaće vode smanjuju, a potražnja raste, uveren sam da uz trenutni razvoj tehnologije za preradu voda, planeta neće „ostati žedna“.

Međutim, postoji deficit na koji tehnologija ne može da utiče, a to su veoma retki izvori prirodne mineralne vode. Naša izvire upravo sa takvog izvora, a zahvaljujući jedinstvenoj ambalaži i dobroj poslovnoj strategiji, uspešno je plasirala svoj kvalitet na tržišta širom sveta.

Uveren sam da će u godinama koje dolaze globalna potražnja za kvalitetnim i prevashodno prirodno mineralnim vodama eksponencijalno rasti. To je izvesno velika šansa za Srbiju i njene izvore.

Međutim, uspeh u izvozu mogu postići samo oni spremni da kvalitet nadgrade dizajnom, jasnom strategijom, ali i odlučnošću i voljom da iskorače i na druga tržišta, van granica naše zemlje.

  • Šta danas najbrže prodaje proizvod? Ime, logo? ambalaža?
  •  

 

- U našoj industriji kvalitet je preduslov, ali ne i garancija uspeha. U današnje vreme dobar proizvod je tek polazna osnova i solidan temelj za građenje brenda, kao jedinog puta do dugoročnog uspeha na tržištu.

Kada je pre više od 15 godina lansirana, VODAVODA je gotovo preko noći postala hit na tržištu.

Znali smo da imamo izuzetan proizvod, ali i da ukoliko želimo da bude u domovima širom sveta, najelitnijim restoranima, Kraljevskom dvoru... mora da ima jedinstvenu i prefinjenu ambalažu, koja će uz vrhunski kvalitet isporučiti i nesvakidašnju lepotu.

U početku, ljudi su našu vodu zaista kupovali zbog ambalaže, ali ostali su joj verni zbog kvaliteta. Mi smo i pored toga nastavili da se razvijamo inoviramo, i da kroz svoj brend potrošačima ne nudimo samo proizvod, već jedinstveno iskustvo.

Ta strategija nam je donela internacionalni uspeh, i zbog toga ostaje naš putokaz ka svim ciljevima koje nameravamo da ostvarimo u budućnosti.

Video: Voda Voda osvojila tržište zemalja Zaliva

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>