• 0

E-platforme i slavne ličnosti okreću im leđa: Modni giganti oštro napadnuti zbog kineskog pamuka

Zbog prisilnog branja pamuka na poljima Sinkjanga, sada su oči uprte Najki i H&M

  • 0
pamuk Pamuk / Foto: Pixabay

Kina je jedan od ključnih proizvođača pamuka, a većina useva dolazi iz njene autonomne provincije Sinkjang. Međutim, već neko vreme govori se o prislinom radu, pri čemu grupe za ljudska prava navode da su ujgurske manjine progonjene i vrbovane.

U centru tog zbivanja našli su se i modni giganti kao što su Najki i H&M, a švedsku multinacionalnu kompaniju su čak "odbacile" neke platforme za e-trgovinu, među njima Pinduoduo, JD.com i Tmall. Kinezi uporno bojkotuju, poznate ličnosti prekidaju veze sa slavnim brendovima.

Zbog prisilnog branja pamuka na poljima Sinkjanga, sada su oči uprte u ključne modne igračke. "Ne možete biti sigurni da nemate prisilnu radnu sangu u svom lancu snabdevanja, ako pamuk dobijate iz Kine", rekao je svojevremeno Nejtan Ruser, istraživač sa australijskog Instituta za stratešku politiku.

Nekoliko zapadnih zemalja je ove nedelje uvelo sankcije Kini, koja je optužena za "počinjenje ozbiljnih kršenja ljudskih prava nad ujgurskom muslimanskom manjinom u Sinkjangu". Sankcije, uključujući zabrane putovanja i zamrzavanje imovine, usmerene su na više zvaničnike u severozapadnom regionu.

U decembru je BBC objavio istragu, zasnovanu na novom istraživanju, koje pokazuje da je Kina prisiljavala stotine hiljada manjina, uključujući Ujgure, na ručni rad na poljima pamuka u ovoj oblasti, iz koje je 2018. došlo čak 84% pamuka, posmatrajući samo Kinu.

Nakon sankcija, kompanije Najki i H&M izdale su zasebna saopštenja u kojima se navodi da su "zabrinute" zbog aktuelnih izveštaja, i da nisu dobavljale sirovine iz ovog regiona.

Društveni mediji zabeležili su ogroman talas reakcija protiv obe kompanije, uz brojne pozive ljudima da bojkotuju proizvode Najkija i H&M-a. Hašteg "I support Xinjiang cotton" trenutno je najpopularnija tema na sajtu Weibo, sa više od 1,8 milijardi pregleda.

Video: U ovom butiku se tik uz garderobu prodaje toalet papir: Parola snađi se, kako ne bi propao!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>