• 1

Frilenseri tvrde da im se nudi već odbijeno rešenje: Vlada ih pozvala danas na razgovor

Predložili su da se kao i u susednim zemljama prvo donese zakon, a da frilenseri posle toga počnu da plaćaju porez

 • 1
rad od kuće, laptop

Foto: Unsplash

Predsednik Udruženja radnika na internetu (frilenseri) Miran Pogačar rekao je da su dobili poziv od Vlade Srbije za razgovor oko naplate poreza na dohodak za poslednjih pet godina, od 2015. godine, ali da im ništa novo nije ponuđeno u odnosu na raniji predlog koji nisu prihvatili.

Podsetimo, kako je juče potvrđeno u Ministarstvu finansija za Telegraf Biznis, to rešenje će podrazumevati da se oslobode plaćanja poreza oko 80 odsto onih koji posluju na taj način. Za ostalih 20 odsto frilensera, država će predložiti da se optišu kamate i da se da reporogram.

- Poziv razumemo samo kao prvi korak u pregovorima, ali ne prihvatamo to ponuđeno rešenje, odnosno predlog koji se navodi u pozivu, pošto je to samo jasnije obrazložen model koji nam je već jednom ponuđen, pa ga nismo prihvatili - rekao je Pogačar za Betu.

Dodao je da u pozivu piše da je Vlada oformila tim koji je ponudio „rešenje da niko ne bude egzistencijalno ugrožen, a da se zakon ispoštuje“.

Pogačar je dodao da je Vučić nedavno rekao da radnici na internetu ne treba retroaktivno da plate porez, ako nije bio propisan zakonom, i istakao da oni neće prihvatiti već odbijeni model da se otpiše kamata na iznose poreza koje su izračunali poreski službenici nakon kontrole tokom prošle godine.

Posle protesta radnika na internetu u januaru ove godine Ministarstvo finansija je ponudilo otpis kamate na obračunate iznose za pet godina unazad, a da oni plaćaju glavicu u mesečnim ratama u periodu od deset godina, istovremeno sa tekućim obavezama.

Radnici na internetu tvrde da je predlog „apsolutno neprihvatljiv i da bi ih oterao u dužničko robstvo“ i predložili su da se kao i u susednim zemljama prvo donese zakon, a da frilenseri nakon toga počnu da plaćaju porez.

Oni tvrde da su pitali u poreskim ekspoziturama koliko treba da plate, ali da im je rečeno da nisu svrstani ni u jednu kategoriju poreskih obveznika. Pogačar je rekao da ni u jednoj susednoj zemlji frilenserima nije naplaćen porez retroaktivno već da su počeli da plaćaju tek kada je zakonom utvrđen model.

Ministarstvo finansija je pre dva meseca najavilo izradu zakona o porezu na dohodak frilensera do maja ove godine.

Video: Mali: Vlada Srbije izašla sa konkretnim predlogom za sve frilensere

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Severac

  30. mart 2021 | 10:19

  Prvo se obračunate sa "frilenserima" u vašim redovima

  5
  1

  Podelite komentar