• 1

Danas kreće prijava za isplatu polovine minimalca za april

Podsećamo, prva uplata polovine minimalca sledi 8. aprila, a zatim će u sličnim terminima stizati po pola minimalne zarade i u maju i junu

  • 1
novac, evro

Foto: Freepik.com

Ministar finansija, Siniša Mali, podsetio je juče poslodavce na poslednji dan prijave za isplatu polovine minimalne zarade za mart, a danas kreće prijava za april.

Kako smo pisali, reč je o delu trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije, koji podrazumeva isplatu polovine minimalne zarade za tri meseca za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća.

Iz budžeta Srbije je u te svrhe izdvojeno 69,8 milijardi dinara, a ovaj deo privrede zapošljava oko 1,5 miliona ljudi. Kako je naveo ministar finansija, "poslodavci se za korišćenje ovih mera mogu prijaviti preko portala Poreske uprave i to za svaki mesec posebno".

Za prijavu imaju vremena do poslednjeg dana u tekućem mesecu. Još jednom podsećamo da prva uplata polovine minimalca, za mesec mart, sledi 8. aprila. Mali je još tada istakao da će novac biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni.

Odatle će, dodao je, novac moći da bude prebačen isključivo na račun zaposlenog. Mali je naveo i da je za privrednike dobra vest što će biti proširena garantna šema, dogovorena sa bankama, za dodatnih 60 milijardi dinara. 

Ministar u vladi Srbije još jednom je istakao značaj privatne potrošnje i podsetio da 28. aprila kreće prijavljivanje građana za pomoć od 60 evra.

- Punoletni građani će se za ovu pomoć prijavljivati od 28. aprila do 15. maja, elektronskim ili telefonskim putem, dok će korisnicima penzija, primaocima novčane socijalne pomoći i licima u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija pomoć biti uplaćena bez podnošenja prijave - zaključuje.

Video: Mali: Ako firme žele pomoć imaju jedan uslov, da ne otpuste 10 odsto radnika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ћук

    1. april 2021 | 12:35

    Половина минималца а ми не радимо нормално већ 5 месеци у ресторанима?? Како вас није стид???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>