• 0
 ≫ 

Bum e-vozila napravio pometnju: Najveći globalni proizvođač baterija otkriva kretanje cena litijuma

 ≫ 

Cene litijum karbonata su do sada porasle 67 odsto u 2021. godini i 224 odsto u poslednjih 12 meseci

  • 0
3d baterije Foto: Freepik

Sa bumom razvoja električnih vozila i gradnje gigafabrika litijumskih baterija, u čemu prednjači kompanija "Tesla", cene ovog hemijskog metala, kojim je bogata i Srbija, počele su da skaču.

Slično kao što se dešava sa skokom cena nekretnina, na primer, masovna potražnja diktira trend rasta. S druge strane, ponuda očigledno nije dovoljna. Upravo to se dešava i u svetu litijuma.

Naime, drugi po veličini proizvođač litijuma u ​​Čileu - "Albemarle Corp." - upozorio je pre nekoliko meseci da su globalne zalihe litijuma "na izmaku" u narednim godinama, ako cene ostanu na niskom nivou.

Najveća svetska kompanija za kopanje litijuma, "Jiangxi Ganfeng Lithium", sa tržišnom kapitalizacijom od 19 milijardi dolara, kaže da će cene litijuma i dalje rasti, sve dok se proizvodnja bori da "drži korak" sa potražnjom.

Ova kineska kompanija, pritom, ima "pristojan" kredibilitet, navodi RT. Među svoje kupce ubraja vodeće proizvođače e-vozila kao što je "Tesla" iz SAD, zatim "BMW".

"Jiangxi Ganfeng Lithium" je prijavio neto prihod od 1,025 milijardi juana, odnosno 156 miliona dolara u 2020. godini, što je ogroman napredak. Investitori su takođe počeli da se okreću litijumu, upravo zbog njegovog potencijala.

Cene litijum karbonata su do sada porasle 67 odsto u 2021. godini i 224 odsto u poslednjih 12 meseci, i to uglavnom zbog odlaganja proširenja litijumskih projekata u Južnoj Americi. Očekuje se da će to usporiti kratkoročnu isporuku i poboljšati cene, navode iz vodeće kineske kompanije.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>