• 0

Saveti za uspešnu prodaju polovnog automobila: Kako postaviti cenu i gde ljudi najčešće greše?

Najvažnije je da auto oglasite na pravom mestu, ali i da uložite u detaljno pranje i sređivanje vozila

  • 0
BMW M5 CS

Foto: BMW

Izreka "u laži su kratke noge" važi i u slučaju prodaje polovnjaka, tako da, za početak, nikako ne bi trebalo da lažirate realno stanje svog automobila.

Kupci su danas sve veštiji, dobro se raspitaju pre svake kupovine, posebno kada je reč o konkurentnoj ceni na tržištu. Internet je svakako najbrži i najdelotvorniji način za prodaju vozila, ali i tu ima razlika: treba pažljivo da odaberete sajt za oglašavanje, i po mogućstvu podesite bolju "vidljivost" oglasa.

Kao i kod prodaje stana, ne bi trebalo da kupac oseti da vam se žuri. Cenite svoj automobil dovoljno, jer će to uliti poverenje i vašem potencijalnom kupcu, ali ga nemojte hvaliti previše.

Saveti za uspešnu prodaju polovnjaka:

 

Najvažnije je da auto oglasite na pravom mestu, ali i da uložite u detaljno pranje i sređivanje vozila. Ispitajte kako se kreću cene za model kao vaš (stanje, godište) i odredite realnu cifru. Ipak, prema nekim ocenama, auto se proda za 30% nižu cenu u odnosu na onu iz oglasa, tako da ne budite previše skromni.

Možda je najbolje da kontaktirate agencije koje rade procenu i otkup vozila, kako biste zajedno došli do kompromisne cene, jer su one iz oglasa uglavnom preterane. Imajte na umu da auto svakim danom vredi sve manje, a ono na čemu možete da poradite bez ogromnog ulaganja jeste izgled.

VW Golf R

Foto: Volkswagen

Obavezno odvezite auto na detaljno pranje, usisavanje (uključujući tapacirung), i nije loše da uložite nešto novca u voskiranje karoserije, kako bi boja dobila veći sjaj. To će takođe uticati i na "sitne ogrebotine". Ono što ne bi trebalo da radite jeste farbanje vozila i pranje motora.

Takođe, nemojte vraćati kilometražu, govorite otvoreno o manama automobila - jer osoba koja kupuje zna da je reč o polovnjaku i ne očekuje novo vozila iz salona bez greške. To znači da ujedno napomenete šta je potrebno zameniti na automobilu, a savet je svakako da pre prodaje odvezete auto na servis.

Isto tako, isplati se obaviti prenos automobila na svoje ime, ukoliko vozite na ovlašćenje - pre davanja oglasa, jer tako sebi znatno olakšavate prodaju.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>