• 7

Potpisan finansijski sporazum za drugi deo IPA: Još 86 miliona evra bespovratnih sredstava

Događaju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici

 • 7
Evropska Unija, evri, budžet

Foto: Shutterstock

Danas je potpisan finansijski sporazum za drugi deo Akcionog IPA programa za 2020. godinu, a događaju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Podsećamo, krajem maja prošle godine finansijski sporazum za prvi deo IPA potpisali su ministarka Joksimović i Fabrici, a Srbiji je iz bespovratnih sredstava EU dodeljeno 70 miliona evra.

Ovoga puta, Joksimović i Fabrici su takođe potpisali sporazum za drugi deo IPA.

Aleksandar Vučić ističe da mu je veliko zadovoljstvo što danas može da se zahvali EU na velikoj podršci. "Beskrajno hvala kako Komisiji, tako i građanima Unije. Ovde je reč o sredstvima koja se namenski troše. Reč je o projektima strukturalnog tipa - istakao je predsednik Srbije.

Vučić je najavio i da u nedelju putuje za Brisel, gde bi trebalo da ima poseban prijem kod Borela. "Biće naporno, ali i veoma važno za nas", dodao je. Oko 65,8 odsto ukupne naše trgovine je sa EU, što je čini našim najvećim partnerom i investitorom.

- Ovo je nastavak prvog dela paketa, kada smo potpisali za 70,2 miliona evra u grantu, a danas govorimo o 86 miliona evra - rekla je Joksimović i dodala da je to ukupno 156,26 miliona evra za 2020.

Najveći deo podrške, od 45,5 miliona evra, ide u svrhe zaštite životne sredine. Posebno se ulaže u nadzor za kvalitet vazduha i vode, a važan deo "zelenog dogovora" je i energetika, navela je Jadranka Joksimović.

Sektoru energetike doprinos je 9 miliona evra, sa fokusom na efikasnost. Oko 17 miliona evra opredeljeno je za lokalni razvoj, teško zapošljive grupe, žensko preduzetništvo. Za pristupačnost javnih objekata izdvojeno je 1,5 miliona evra, što je posebno važno za osobe sa invaliditetom.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam danas ponovo potpisao ovaj važan paket. Ministarka Joksimović je rekla sve detalje o projektu, a želeo bih da kažem da se posebno fokusiramo na to kako možemo zajedno da se krećemo van okvira pandemije - rekao je Sem Fabrici.

Dodaje da je akcenat na turizmu, na srednjim i malim preduzećima, kao i na životnoj sredini. "Posebno radimo na lokalnom razvoju, gde je potreban najveći ekonomski rast", naveo je.

Video: Mali: Ako firme žele pomoć imaju jedan uslov, da ne otpuste 10 odsto radnika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jelena

  U sektor zastite zivotne sredine se vise nego ikad ulaze i ova donacija ce znacajno doprineti daljem ciljanom razvoju.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Dragan

  Hvala gradjanima EU za donaciju u vidu novčane pomoći.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Dragan

  Ova pomoc je od velikog značaja za nasu zemlju,

  0
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke