• 8

Februarska neto zarada realno veća 6% nego lani: Prosek premašio 62.000 dinara

Medijalna neto zarada za februar iznosila je 47.682 dinara

  • 8
pare, evri, novac

Foto: Freepik

Prosečna neto zarada po zaposlenom u Srbiji za februar 2021. godine iznosila je 62.280 dinara, i nominalno je veća 7,1 procenat, a realno veća za 5,8 posto nego u istom mesecu prošle godine.

Februarska prosečna bruto plata je iznosila 85.864 dinara, što je nominalno više za 6,9 odsto, a realno više za 5,6 posto nego u istom mesecu lani, prema upravo objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Medijalna neto zarada za februar iznosila je 47.682 dinara, što znači da je 50 posto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Ono što je važno da znamo u ovom slučaju, jeste da realno iskazuje masu dobara i usluga koje mogu da se nabave za taj dohodak, dok nominalno predstavlja izmereno dinare koji se dobijaju putem isplate dohotka. Ukratko, na realno utiče mnogo toga i to je ono što nas primarno zanima, dok je "nominalno" uslov za "realno".

Rast bruto zarada u periodu januar-februar 2021. godine, u odnosu na isti period 2020, iznosio je 6,0% nominalno, odnosno 4,8 posto realno. Istovremeno, neto zarade su u prva dva meseca porasle 6,2% nominalno i 5,0% realno.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    Ta idiii, sta nam rece, racuni sve skuplji, hrana sve skuplja, a plate, vecina radi za minimalac, ili do 42000 din...ne znas kako da razvuces platu do kraja meseca.

  • Zoki

    Koliko sam pre 10 godina mogao sa onim prosekom plate kupiti,nista vise ne mogu sada,ako ne manje.....

  • Pinter

    Zanatlije, spremite se da iako sve manje radimo, plaćamo uvećane doprinose zbog povećanja plata u javnom sektoru i ostalim neproduktivnim delatnostima. Svaki kvartal nam je takav.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke