• 0

Fajzer premašio očekivanja sa berze: "I bez prodaje vakcina povećavaćemo prihode svake godine"

Sada rade na razvoju novih verzija vakcina koje imaju duži rok trajanja i ne zahtevaju ultra hladno skladištenje

  • 0
Pfizer BioNTech Fajzer Biotek vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Poslovni rezultati američke farmaceutske kuće Fajzer za prvi kvartal 2021. prevazišli su sva očekivanja Volstrita, a kompanija je, ohrabrena velikim skokom prodaje vakcine protiv kovida-19, oštro povećala finansijske projekcije za tekuću godinu.

Njujorški proizvođač lekova i njegov nemački partner u proizvodnji, firma BioNTek, izvestili su da su u prva tri meseca zabeležili prodaju vakcina u iznosu od 3,46 milijardi dolara, te da sada predviđaju da će u celoj 2021. godini prodaja dostići oko 26 milijardi dolara, a ne oko 15 milijardi dolara - kako su prognozirali ranije.

Dve kompanije očekuju da uskoro dobiju odobrenje u SAD i EU za davanje vakcine deci uzrasta od 12 do 15 godina, takođe nastavljaju s testiranjima za druge kategorije pacijenata, a rade i na razvoju novih verzija vakcina koje imaju duži rok trajanja i ne zahtevaju ultra hladno skladištenje.

Fajzer je, sa svoje strane, saopštio danas da je njegova neto dobit u prva tri meseca iznosila 4,88 milijardi dolara, ili 86 centi po akciji. To je za 1,5 milijardi dolara više nego u prvom tromesečju 2020, kada je globalna pandemija pokrenula uvođenje mera lokdauna, i kada su posete lekarima i izdavanje recepata za druge lekove dramatično pali.

Prilagođena dobit, isključujući jednokratne stavke, skočila je 48 procenata na 5,26 milijardi dolara ili na 93 centa po akciji, daleko iznad 79 centi koliko je očekivano na Volstritu. Ukupni prihodi iznosili su 14,58 milijardi dolara, i takođe znatno premašuju prognoze od 13,49 milijardi dolara.

Proizvodnja vakcina protiv kovida

Foto: Shutterstock

Iz Fajzera su naveli da je, čak i bez prodaje vakcina, kompanija na putu ostvarenja svog cilja o povećanju prihoda za najmanje 6,0 posto svake godine do 2025. Prodaja Fajzerovih lekova protiv raka skočila je 18 odsto, a prodaja lekova koji se daju u bolnicama porasla je za 11%.

Sada takođe predviđaju zaradu za celu godinu u rasponu od 3,55 do 3,65 dolara po akciji, u odnosu na februarsku prognozu od 3,10 do 3,20 dolara po deonici, i očekuju prihod između 70,5 milijardi i 72,5 milijardi dolara, umesto ranije predviđenih 59,4 do 61,4 milijarde.

Fajzer poručuje da ove godine može da proizvede dve milijarde doza vakcina, uključujući 200 miliona doza obećanih SAD, do kraja maja. Na trgovanju pre otvaranja Njujorške berze, akcija Fajzera je porasla za 52 centa - na 42,35 dolara.

Video: Posle tri dana nastavlja se vakcinacija bez zakazivanja

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke