• 0

Oštar pad direktnih stranih investicija: Najgore prošla EU, Kina pretekla SAD

U izveštaju OECD se navodi da bi oporavak prekogranične aktivnosti spajanja i preuzimanja mogao da podstakne strane direktne investicije, osim ako se ne izvrše dalja veća dezinvestiranja u 2021.

  • 0
građevinci

Foto: Pixabay

Podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazuju da su tokovi direktnih stranih investicija (direct investment flows - FDI) širom sveta pali na 846 milijardi dolara u 2020, što je pad od 38% u odnosu na 2019. godinu.

Globalni FDI tokovi predstavljali su 2020. samo 1% svetskog BDP - što je njihov najniži nivo od 1999. godine, konstatuje RT. Širom EU, opali su za čak 70 odsto, "uglavnom zbog dezinvestiranja iz Holandije i smanjenja koja su premašila 10 milijardi dolara u brojnim zemljama EU".

Prilivi u ekonomije G20 smanjeni su za 28%, dok su odlivi opali za 43%. Kina je po drugi put, šest godina kasnije, pretekla Sjedinjene Države kao glavno odredište FDI u svetu.

Ove dve ekonomije su prihvatile priliv stranih direktnih investicija u vrednosti od 212 milijardi dolara, odnosno 177 milijardi dolara. Na trećem mestu je Indija, sa 64 milijarde dolara. Ali, konstatuje se da je većina zemalja osetila "kovid hlađenje".

U izveštaju se takođe navodi da bi oporavak prekogranične aktivnosti spajanja i preuzimanja, koji je započeo u drugoj polovini 2020. i nastavljen u prvom kvartalu 2021. u naprednim ekonomijama, sa mnogim poslovima u zdravstvu i tehnološkom sektoru - mogao da podstakne strane direktne investicije tokom ove godine, osim ako se ne izvrše dalja veća dezinvestiranja u 2021.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke