• 9

U Srbiji natprosečno raste izvoz haj tek proizvoda: Nismo mogli da pariramo, danas smo među liderima

Izvoz proizvoda visoke i srednje tehnološke složenosti čini tačno trećinu ukupnog robnog izvoza Srbije

 • 9
tehnologija

Foto: Pixabay

U Srbiji natprosečno raste izvoz proizvoda visoke i srednje tehnološke složenosti, posebno "haj-tek" proizvoda čija je vrednost izvoza za deceniju i po uvećana gotovo 15 puta, navodi ekonomista Ivan Nikolić u najnovijoj publikaciji "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

Nikolić u analizi navodi da je vrednost izvoza proizvoda visoke tehnološke složenosti (haj-tek) sa 77,4 miliona evra u 2005. godini, prošle godine dostigao 1,15 milijardi evra.

Tako, kaže, danas izvoz proizvoda visoke i srednje tehnološke složenosti čini tačno trećinu ukupnog robnog izvoza Srbije, dok je pre 15 godina iznosio svega 13,5 odsto, po čemu Srbija nije mogla da parira ni jednoj evropskoj ekonomiji.

Tri od 18 proizvoda koji čine haj-tek grupaciju generišu 72,2 odsto njihovog izvoza u 2020. godini, a ta tri proizvoda su rotacione električne mašine, termojonske elektronske cevi i električne mašine i aparati.

Nikolić navodi da u Srbiji postoji visok stepen proizvodne koncentracije u izvozu haj-tek grupacije, dok se za koncentraciju u izvozu proizvoda srednje tehnološke složenosti može reći da je približna proseku posmatranih zemalja u istraživanju - Bugarske, Češke, Nemačke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovenije.

Među proizvodima srednje tehničke složenosti koje Srbija izvozi su oprema za distribuciju električne energije, putnički automobili i električni aparati za strujna kola.

"Primera radi, Srbija danas izvozi za oko 15 odsto više proizvoda visoke i srednje tehnološke vrednosti u odnosu na Hrvatsku, dok je pre samo 15 godina njihov izvoz ovih proizvoda bio petostruko veći", navodi Nikolić u analizi "Numerički prikaz ubrzanog tehnološkog restrukturiranja srpskog robnog izvoza".

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Gambit

  Ima nesto gde mi nismo lideri?

  0
  0

  Podelite komentar

 • Rile

  Svaka cast. Ovoj zemlji najvise mogu da pomognu inzenjeri, a ne pesnici, psihijatri, pevaljke, istoricari, filozofi......

  0
  0

  Podelite komentar

 • Bogdan

  A jel plaćate porez vi programeri ili ste dovoljno samo sebi? Priznajte bar jednom koji predsednik vam je to omogućio

  0
  2

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke