• 0

"Vratićemo slavni Nisan": Gigant ima nove planove, najveći izazov trenutno je nestašica čipova

Japanski gigant predviđa da će se njegova globalna prodaja vozila popeti za skoro 9% na 4,4 miliona vozila, sa 4 miliona prodatih vozila u fiskalnoj godini koja se upravo završila

  • 0
Nissan kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Japanska kompanija Nisan je smanjila svoje gubitke u prvom kvartalu (januar-mart), jer su započeti napori za restrukturiranje, a uprkos lošijoj prodaji od početka pandemije.

Tromesečni gubici japanskog proizvođača iznosili su 81 milijardu jena (743 miliona dolara), što je delić od 710 milijardi jena koje je prikupio prošle godine. Kvartalna prodaja porasla je na 2,5 biliona jena (23 milijarde dolara) sa 2,3 biliona jena.

Izvršni direktor Nisana, Makoto Uchida, prognozirao je oporavak u ovoj fiskalnoj godini koja je započela 1. aprila. Svi proizvođači automobila trpe posledice pandemije, iako su se neki pokazali otpornijima od drugih. Sve ih sada najviše muči nestašica čipova.

"Uprkos vrlo teškim uslovima, definitivno idemo u dobrom pravcu", rekao je Uchida na onlajn konferenciji za novinare, i dodao: "Zajedno sa svim našim globalnim radnicima koji se strastveno bave našim idejama o restrukturiranju, vratićemo i slavni Nissan".

Japanski gigant predviđa da će se njegova globalna prodaja vozila popeti za skoro 9% na 4,4 miliona vozila, sa 4 miliona prodatih vozila u fiskalnoj godini koja se upravo završila. Očekuje se porast prodaje vozila u Severnoj Americi, Japanu i Kini, saopštila je kompanija.

Nissan Qashqai 2021

Foto: Nissan

Ali, Nisan i dalje očekuje da će za fiskalnu godinu do marta 2022. godine zabeležiti gubitak od 60 milijardi jena (550 miliona dolara). To je poboljšanje u odnosu na gubitak od 449 milijardi jena (4,1 milijarda dolara) za prethodnu godinu.

"Nastavlja se poslovni rizik zbog nestašice poluprovodnika i poskupljenja sirovina u ovoj fiskalnoj godini", navodi se u saopštenju kompanije. Uchida je rekao da je Rogue crossover dobro poslovao na američkom tržištu, dok su širom sveta prolazili novi modeli, uključujući električna vozila.

Video: Mišići za poneti: Više nema brige kada nabacite višak kilograma jer sve možete da rešite za 500€

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>