• 0

Oprez ako tražite nekretninu, u Srbiji hara opasna prevara

Komisija je upozorila građane da se pred odluku o svakom nameravanom ulaganju pre svega dobro informišu

  • 0
Kuća na prodaju, prodaja nekretnina

Foto: Shutterstock

Republička Komisija za hartije od vrednosti utvrdila je da se preko internet stranice //sref.rs/ od građana traže informacije da bi eventualno ostvarili ulaganje u nekretnine i obavestila da do sada nije izdala nijednu za otvaranje alternativnog investicionog fonda za ulaganje u nepokretnosti.

Komisija je ocenila da se na stranici "SREF - Serbian real estate fund" radi o promociji investiranja u investicione fondove koji ulažu u nepokretnosti, a da se od građana traži da unesu podatke o tome koliko novca i na koji rok žele da ulože, kao i da ostave kontakt informacije.

Ovo telo istovremeno obaveštava građane da do sada nije izdalo ni jednu dozvolu za osnivanje alternativnog investicionog fonda za ulaganje u nepokretnosti.

"Komisija za hartije od vrednosti će u svim slučajevima obavljanja delatnosti bez odgovarajuće dozvole, bez odlaganja preduzimati mere iz svoje nadležnosti. Ipak, to ne znači da su prevare nemoguće, a u interesu investitora je da postupaju sa dužnom pažnjom", navodi se u upozorenju Komisije.

Komisija je upozorila investitore/građane da se pred odluku o svakom nameravanom ulaganju pre svega dobro informišu, kao i da provere u registrima koje Komisija na svojim internet stranicama vodi da li društvo poseduje dozvolu za aktivnosti koje tvrdi da obavlja.

Kako posluje fond?

 

Podsećaju i da je oblast investicionih fondova u Srbiji uređena Zakonom o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom i Zakonom o alternativnim investicionim fondovima koji se primenjuju od 20. aprila.

Naglašavaju da je da bi investicioni fond poslovao u skladu sa zakonom neophodno da poseduje dozvolu Komisije za hartije od vrednosti.

Komisija konstatuje da se zbog nestabilnosti na svetskim finansijskim tržištima sve veći broj investitora se okreće ulaganju u nepokretnosti, što su ulaganja koja se u inostranstvu često vrše posredstvom investicionih fondova.

Dodaju da je taj trend primetan i u Republici Srbiji, a može se povezati i sa rastom cena nepokretnosti.

- Ipak, kao i kod svakog trenda kom se priključuje sve više investitora, i u ovom slučaju može doći do povećanja nezakonitih aktivnosti koje se sprovode sa ciljem da se investitori prevare - navodi se u upozorenju Komisije za hartije od vrednosti.

Video: Koja opština ima najveći problem s nelegalnim nekretninama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>