• 3
 ≫ 

Napravila prevaru veka, postala najbogatija preko noći, sad se brani pred sudom gde je šopingovala

 ≫ 

"Svaki put kad je izvršila ekstravagantnu kupovinu, razumno je zaključiti da je znala da joj je njena prevara omogućila da plati te predmete"

  • 3

Sud je odlučio da dozvoli porotnicima određene dokaze o načinu života Elizabet Holms kao izvršne direktorke Teranosa. Međutim, ipak ne mogu da iznose detalje o njenim specifičnim nabavkama i ličnim stvarima izvan njenog položaja izvršne direktorke. Dakle, ostaće tajna šta je i koliko šopingovala i da li je bila svesna svoje prevare dok je pazarila u tržnim centrima.

Holmsova je živela u skupocenoj kući, putovala privatnim avionom i odsedala u luksuznim hotelima.

Porota na suđenju Elizabeth Holmes čuće dokaze o njenom ekstravagantnom načinu života nje kao izvršne direktorke Teranosa, ali s određenim ograničenjima.

- Vlada može predstaviti dokaze da je Holmsova uživala stil života kao izvršni direktor Theranosa, koji je uporediv sa životom ostalih izvršnih direktora tehnoloških kompanija. To uključuje platu, putovanje, slavne ličnosti i druge pogodnosti i beneficije srazmerne položaju - napisala je sudija u prijavi.

Međutim, „pozivanje na određene kupovine ili detalje koji odražavaju markiranje odeće, hotela ili drugih ličnih predmeta nije relevantno, a štetni efekat tih dokaza nadmašuje svaku dokaznu vrednost“, dodala je sudija.

Presuda je delimična pobeda Holmsove, jer tužioci ne mogu da iznesu detalje.

- Svaki put kad je izvršila ekstravagantnu kupovinu, razumno je zaključiti da je znala da joj je njena prevara omogućila da plati te predmete - napisala je Davila. „Iako koristi od ovih kupovina nisu toliko direktno povezane sa prevarom ... to ipak može biti dokaz.“

Inače, ova presuda dolazi dve nedelje nakon što se Holmsova sukobila sa tužiocima na sudu oko toga da li će detalji o njenom bogatstvu, načinu života i pogodnostima koje je stekla kao izvršni direktor biti relevantni za porotnike u njenom suđenju.

Na vrhuncu popularnosti, Teranos, startap je procenjen na 9 milijardi dolara, a Holmsova je proglašena najmlađom milijarderkom na svetu. Kompanija je propala 2018. godine nakon istrage Volstrit žurnala koja je otkrila propuste u tehnologiji ispitivanja krvi.

Porotnici tvrde da poruke pokazuju da su dvojica najviših rukovodilaca znala u kojoj je nevolji bio Teranos pre nego što je propao. U tekstu iz novembra 2014. godine, Balvani, njen saradnik, opisuje jednu laboratoriju kao „prokletu zonu katastrofe“, dodajući da će „raditi na popravljanju ovoga“.

Holmsova i Balvani izjavili su da nisu krivi za desetak krivičnih prijava za prevaru u vezi sa obmanom investitora, pacijenata i lekara.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Agata

    25. maj 2021 | 18:10

    Sta je ovde pisac hteo da kaze?

  • hogar

    26. maj 2021 | 06:20

    svaka prevara se isplati na sudu bilo gde odlicno. prolaze prevarantj, lopuze kriminalci.... pisten narod uvek strada

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>