Stvoren u inat Turcima: Nije nastao u Francuskoj kao što mislite, a evo zašto važi za skupo pecivo

Kroasan je, slobodno možemo reći, luksuzno pecivo, a jedna njegova varijanta - cronut - kombinacija kroasana i krofne, prodata je pre nekoliko godina za 1.500 funti u Londonu

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Antun-Tunja
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Alexa

    28. maj 2021 | 14:29

    80tih sam jeo kroasan u Parizu, pre 2 godine ponovo. To je savrsenstvo. Taj ukus i miris ostaje u mozgu zauvek.

  • Mujo

    28. maj 2021 | 09:13

    U literaturi pise da su pekari u Becu napravili okrugla peciva sa rupom u sredini u znak zahvalosti i poslali u Poljsku vojskovodji Janu Sobjeckom sto je pomogao u odbrani Beca. To pecivo se danas naziva djevrek.

  • Antun-Tunja

    28. maj 2021 | 05:39

    Nije istina takva.Radi se o opsadi Siska i Petrinje od strane Turske sile..To pecivo je napravio i osmislio pekar iz tada sela a sada grada Velike Gorice nedaleko od Petrinje a bliže Zagreba..Velika Gorica tj.njezini mještani kao pozadinci-logitičari su se više uključili i priključili pekaru i slali veće količine pecivo-delicije. Cilj je bio stimulisanj branitelja da zadrže otpor i najezdu Turaka.Pecivo-delicija punjeno marmeladom-pekmezom,kobasicom i dr. je u to vrijeme bilo nešto kao sadašnje kiflice,samo je tekstura tjesta je bila prhkla.Prhkost-rustikalnost tjesta nastaje zbog svinjske masti koja kao dodatak je bilo u njoj.Pravljena je oblika Turskog polu mjeseca da mami Turke ali ih je odbijala zbog sastojka svinjske masti.Isto se činio i kad se branio Beč od Turaka.Pošto je je pecivo dolazilo iz tadašnjeg djela Austrijske monarhije i službeno zvane Banovina Hrvatska,pecivu je dobilo naziv kao Kro San.Naravno nakon obrane i protjerivanja Turaka, na Bečkom dvoru se servirao i zadržao KroSan kao ie i kao delicija.Vremenom se Krosan proširio dalje po Europi i Svijetu.Teritorij Banovina Hrvatska su nakon rata 1945. komunisti nazvali Banija.Neki danas taj dio Hrvatske zovu Banovina a neki Banija.