Stvoren u inat Turcima: Nije nastao u Francuskoj kao što mislite, a evo zašto važi za skupo pecivo

Kroasan je, slobodno možemo reći, luksuzno pecivo, a jedna njegova varijanta - cronut - kombinacija kroasana i krofne, prodata je pre nekoliko godina za 1.500 funti u Londonu

Komentari

 • Alexa

  28. maj 2021 | 14:29

  80tih sam jeo kroasan u Parizu, pre 2 godine ponovo. To je savrsenstvo. Taj ukus i miris ostaje u mozgu zauvek.

 • Mujo

  28. maj 2021 | 09:13

  U literaturi pise da su pekari u Becu napravili okrugla peciva sa rupom u sredini u znak zahvalosti i poslali u Poljsku vojskovodji Janu Sobjeckom sto je pomogao u odbrani Beca. To pecivo se danas naziva djevrek.

 • Antun-Tunja

  28. maj 2021 | 05:39

  Nije istina takva.Radi se o opsadi Siska i Petrinje od strane Turske sile..To pecivo je napravio i osmislio pekar iz tada sela a sada grada Velike Gorice nedaleko od Petrinje a bliže Zagreba..Velika Gorica tj.njezini mještani kao pozadinci-logitičari su se više uključili i priključili pekaru i slali veće količine pecivo-delicije. Cilj je bio stimulisanj branitelja da zadrže otpor i najezdu Turaka.Pecivo-delicija punjeno marmeladom-pekmezom,kobasicom i dr. je u to vrijeme bilo nešto kao sadašnje kiflice,samo je tekstura tjesta je bila prhkla.Prhkost-rustikalnost tjesta nastaje zbog svinjske masti koja kao dodatak je bilo u njoj.Pravljena je oblika Turskog polu mjeseca da mami Turke ali ih je odbijala zbog sastojka svinjske masti.Isto se činio i kad se branio Beč od Turaka.Pošto je je pecivo dolazilo iz tadašnjeg djela Austrijske monarhije i službeno zvane Banovina Hrvatska,pecivu je dobilo naziv kao Kro San.Naravno nakon obrane i protjerivanja Turaka, na Bečkom dvoru se servirao i zadržao KroSan kao ie i kao delicija.Vremenom se Krosan proširio dalje po Europi i Svijetu.Teritorij Banovina Hrvatska su nakon rata 1945. komunisti nazvali Banija.Neki danas taj dio Hrvatske zovu Banovina a neki Banija.

 • Nody

  27. maj 2021 | 22:30

  Croasan kako mu i samo ime kaze je nastao u Hrvatskoj i to je njihov izum i tačka,nikakvih Turaka tu nije bilo