• 6

Otkupna cena 1 evro, a u prodavnici koštaju 20 evra: Trešnje na kraju, iz protesta, bačene na ulicu

Problem se može rešiti tek nakon usvajanja zakona, smatra predsednik najvećeg udruženja poljoprivrednih proizvođača Italije

  • 6
Grocka, Proleće na Dunavu

Foto: Nikola Tomić

U prodavnicama velikih gradova kao što je Milano trešnje se prodaju po ceni od 15 do 20 evra po kilogramu, dok se od proizvođača otkupljuju za samo jedan evro.

Voćari iz regiona Pulja, u blizini Barija, pobunili su se i u znak protesta prosuli tek ubrane trešnje po auto-putu i na gradske ulice, piše list "Il Koriere dela Sera", a temom se bave i ostali mediji.

List citira reči jednog proizvođača koji kaže da je očajan, jer cena od jednog evra ne pokriva ni troškove proizvodnje, i da se voćarima ne isplati da beru plodove, jer je jeftinije ostaviti ih da trunu na grani.

Predsednik najvećeg udruženja poljoprivrednih proizvođača Italije "Coldiret", Savino Muralja, kaže da je razlika u otkupnoj i prodajnoj ceni rezultat niza špekulacija u lancu od njive do prodavnice, ali i nelegalne konkurencije i kako je rekao "divljeg uvoza voća iz Španije, Turske i Grčke".

Prema njegovim rečima, problem se može rešiti tek nakon usvajanja zakona, iniciranog u Evropskom parlamentu, kojim se predviđa uvođenje reda u odnosima između poljoprivrednih proizvođača, preređivačke industrije i lanaca velikih prodavnica hrane.

Video: Njemu su lopovi obrali tonu trešanja: Marko razočaran hoće sve da počupa

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    Da li znate da je dnevnica beraca tresanja preko 3000 din. a da berac za taj novac nabere 10 malih gajbica. 70 din po kiligramu beracu, plus nafta, benzin, prskanje ....

  • Vuk

    Bravo, samo derite malograđane!!!

  • @

    Pa kako, moderan poljoprivrednik bez porekla imovine očekuje od jedne sezone min 200 000 e

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke