• 4

Vlada donela odluku o novom programu saradnje sa MMF: Ne uzimamo novac

Ministar finansija je istakao da je veoma značajno što novi aranžman koji sklapamo sa MMF nije finansijskog, već savetodavnog tipa

  • 4
Srbija grafikon rasta novac pare

Foto: Shutterstock

Vlada Srbije donela je odluku o novom programu saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji će ponovo biti savetodavnog karaktera, bez pozajmljivanja novca, rečeno je u Ministarstvu finansija.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je novi aranžman sa MMF-om veoma važan za Srbiju zbog nastavka reformi i kredibiliteta.

"Naš cilj je da Republika Srbija ide napred i da, uz podršku MMF-a, nastavimo dalje sprovođenje reformi koje smo već pokrenuli. Saradnja sa MMF nam je važna i potrebna zbog kredibiliteta i njihova podrška nam veoma znači", rekao je Mali Tanjugu.

Ministar finansija je istakao da je veoma značajno što novi aranžman koji sklapamo sa MMF nije finansijskog, već savetodavnog tipa.

"A, ono što želimo da postignemo jeste očuvanje postojećih rezultata i nastavak važnih strukturnih reformi, kako bi Srbija mogla da postigne još veće stope privrednog rasta", naglasio je Mali.

Aranžman sa MMF, ističe ministar, predviđa različite reformske ciljeve, koji se odnose na dalju reformu javnih preduzeća, nastavak reforme Poreske uprave, na zelenu agendu i na sve ono što treba da doprinese boljem i efikasnijem funkcionisanju naše ekonomije i poboljšanju životnog standarda građana Srbije.

Stalni predstavnik MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa rekao je ranije Tanjugu da bi novi savetodavani aranžman sa Srbijom trebalo da bude odobren od strane MMF-a i potpisan u drugoj polovini juna.

"Očekujemo da novi Instrument za koordinaciju politika - PCI bude razmatran i odboren od strane izvršnog odobra MMF- a u drugoj polovini juna", rekao je Sosa i precizirao da je sastanak odbora zakazan za 18. jun.

Kazao je da je novi glavni cilj novog savetodavnog aranžmana sa Srbijom, posle onog koji je istekao u januaru ove godine, da dalje podrži makroekonomsku politiku Srbije i njen oporavak posle pandemije.

Takođe, taj aranžman treba da osigura strukturne institucionalne reforme potrebne za veći, zeleniji i održiviji privredni rast Srbije. Vlada Srbije i MMF dogovorili su u aprilu 2020. novi aranžman koji neće podrazumevati finansijsku podršku već ce biti isključivo savetodavnog karaktera i trajaće dve i po godine.

Prethodni program podržan Instrumentom za koordinaciju politike (PCI) odobren je Srbiji u julu 2018. godine na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i nije predviđao korišćenje finansijskih sredstava.

Video: Ovako se u 2 klika prijavljuje za 3000 dinara od vakcine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    3. jun 2021 | 19:27

    MMF-u se reket platiti mora, bez obzira hteo to neko ili ne. To je realnost zadnjih pedeset godina. Dobro znamo kako su završili Gadafi, Sadam, Milošević, jer su odbili saradnju sa dotičnima. Smrt i bombardovanje njihovih zemalja.

  • nikolas

    3. jun 2021 | 16:38

    U SRBIJI JE TOLIKO TOGA NEURADJENO DABI SE PRIBLIZILI RAZVIJENIM ZEMLJAMA DA JE VELIKA GRESKA NE UZETI NOVAC I ULOZITI GA U PROJEKTE KOJI DONOSE PROFIT I RADNA MESTA !!! MI IMAMO STOTINE DEPONIJA SMECA KOJA NAS GUSE A TU NAM LEZI ISTO NOVAC -100 MILIONA EURA !!! IMAMO VODU KOJA JE SKUPLJA OD NAFTE IMAMO MNOGO TOGA OD CEGA BI OVAJ NAROD MOGAO DOBRO ZIVETI!!

  • Roki

    3. jun 2021 | 14:59

    Samo se družimo 😂😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>