• 3

Svetske sile donele istorijsku odluku: Kreće oporezivanje multinacionalnih kompanija, Gugl na udaru?

Ministri finansija su, tokom sastanka u Londonu, dogovorili da minimalni porez iznosi 15 odsto

 • 3
Porez, obračun, digitron, kalkulator, finansije

Foto: Shutterstock

Članice grupe G7 postigle su istorijski dogovor o oporezivanju multinacionalnih kompanija. Ministri finansija su, tokom sastanka u Londonu, dogovorili da minimalni porez iznosi 15 odsto.

Ovakva odluka trebalo bi da dovede do milionskih priliva u budžete, što će omogućiti vladama da izmire dugove nastale u doba pandemije korona virusa. Kako prenose svetski mediji, giganti poput Amazona i Gugla bi mogli da se nađu na listi kompanija na koje će uticati ova odluka.

Britanski ministar finansija Riši Sunak rekao je da su posle višegodišnjih rasprava, ministri finansija G7 postigli istorijski sporazum o reformi globalnog poreskog sistema kako bi se prilagodio globalnom digitalnom dobu.

Sporazum, koji bi trebalo da bude osnova globalnog pakta sledećeg meseca, ima za cilj okončanje višedecenijske "trke do dna" u kojoj su se zemlje takmičile u privlačenju korporativnih giganata sa izuzetno niskim poreskim stopama.

To je zauzvrat koštalo njihove javne kase stotine milijardi dolara - manjak koji bi sada trebalo da nadoknade što pre, ne bi li se otarasile ogromnih troškova podrške za ekonomije opustošenih krizom koronavirusa.

Prema kopiji finalnog dogovora u koji je Rojters imao uvid, ministri zemalja G7 naveli su da će se "obavezati na globalni minimalni porez od najmanje 15 odsto za svaku zemlju pojedinačno".

- Obavezujemo se da ćemo postići pravedno rešenje za raspodelu oporezivih prava, s tržišnim zemljama kojima su dodeljena oporeziva prava na najmanje 20 odsto dobiti koja premašuje maržu od 10 odsto za najveća i najprofitabilnija multinacionalna preduzeća - napominje se u tekstu.

Ministri su se saglasili i da krenu ka tome da kompanije na standardniji način prijave svoj uticaj na životnu sredinu kako bi investitori mogli lakše da odluče da li će ih finansirati, što je ključni cilj Britanije.

Bogate države godinama se bore da dogovore način na koji mogu da prikupe veći prihod od velikih multinacionalnih kompanija kao što su Gugl, Amazon i Fejsbuk, koje često knjiže profit u jurisdikcijama u kojima plaćaju mali ili nikakav porez.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena dala je vetar u leđa pregovorima predlažući minimalnu globalnu stopu poreza na dobit od 15 odsto, iznad nivoa u zemljama poput Irske, ali ispod najnižeg nivoa u G7.

Grupu sedam najbogatijih zemalja sveta čine Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Перагеније

  Ех, није првина... КАКО ће то да раде онима који су их довели на влас'?...

  0
  0

  Podelite komentar

 • Majkl Džondar

  E koje druge kompanije mogu da se nađu na toj listi ako ne Gugl i Amazon!?

  4
  1

  Podelite komentar

 • Mihailo

  Ne mogu da verujem da nisu plaćali porez, a ja se tresem kad e platim na vreme, za 3 hektara.

  7
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke