• 0

Zeleno rudarstvo je budućnost: Tu je keš ulagača, a ova dva metala mogu da se takmiče s litijumom

Kompanije pokušavaju da se razlikuju od proizvođača fosilnih goriva

  • 0
rudarenje

Foto: Pixabay

Rudarske kompanije pokušavaju da iskoriste "poplavu" gotovine koja cilja na zelene investicije, reklamirajući svoju proizvodnju materijala koji ulaze u vetroturbine, dalekovode i baterije.

Prema pisanju WSJ, umanjuju uticaj svojih operacija na životnu sredinu i, za mnoge od njih, vađenje uglja je prošlost, baš kao što i naftne kompanije imaju nameru da se, što je više moguće, oslobode CO2 štetnih emisija.

Međunarodna agencija za energetiku (The International Energy Agency, IEA) je u majskom izveštaju rekla da će se rudarstvo uglja dramatično smanjiti u narednim godinama, ali će zato "rudarstvo minerala, potrebnih za čiste energetske tranzicije, vrlo brzo da poraste".

To je misija globalne ekonomije, usmerene na smanjenje emisije ugljenika.

Na primer, očekuje se da će se potražnja za litijumom, koji se koristi za baterije, povećati 30 puta do 2030, prema podacima IEA. Kobalt i nikl takođe će biti potrebni za baterije, dok će bakar koristiti dalekovodi, električna vozila i vetroturbine.

- Metali su u srcu nove ekonomije, oni su ključni za prelazak na nove tehnologije, e-vozila, skladištenje energije - rekao je Mark Vade, šef istraživanja održivosti u "Allianz Global Investors".

Rudarske kompanije pokušavaju da se razlikuju od proizvođača fosilnih goriva. Velike naftne kompanije su krajem maja pretrpele poraze od grupa za zaštitu životne sredine i investitora koji su pritiskali kompanije da se pozabave globalnim zagrevanjem.

Pritisak pokazuje koliko se drastično menja slika, dok se proizvođači nafte i gasa suočavaju sa nadzorom, ne samo ekologa, već i velikih investitora koji kapital sve više preusmeravaju u obnovljive izvore energije.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>