• 0

G7 danas na stolu imaju važan zadatak: Kako uzeti od MMF-a i dati najugroženijim zemljama

Kako da se podrži svetski oporavak od pandemije korona virusa

  • 0
Policija u Britaniji

Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Države i partneri u Grupi sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) razmatraće mogućnost preraspodele 100 milijardi dolara iz rezervi Međunarodnog monetarnog fonda kako bi se pomoglo zemljama koje su najviše pogođene krizom kovid-19, saopšteno je iz Bele kuće.

To pitanje naći će se na stolu kada lideri G7 na trodnevnom samitu u Kornvolu, na jugozapadu Engleske, koji počinje danas, budu razgovarali o tome kako da se podrži svetski oporavak od pandemije korona virusa, izveštava Rojters.

"Sjedinjene Države i naši partneri iz G7 aktivno razmatraju globalna nastojanja da se umnože efekti predložene alokacije specijalnih prava povlačenja (SDR) zemljama koje imaju najveće potrebe", saopštila je kancelarija američkog predsednika. S potencijalno velikim obimom do 100 milijardi dolara, dodaje se, ovaj predlog bi dodatno podržao zdravstvene potrebe, uključujući vakcinaciju, i pomogao da se omogući zeleniji, snažniji ekonomski oporavak ranjivih zemalja i generiše ravnomerniji, održiviji i inkluzivniji globalni oporavak.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u četvrtak druge zemlje G7 da dođu do sporazuma o preraspodeli 100 milijardi dolara SDR-a afričkim državama.

Svetski finansijski lideri dogovorili su se u aprilu da povećaju iznos SDR za 650 milijardi dolara i da produže moratorijum na otplatu dugova kako bi pomogli zemljama u razvoju da se izbore sa pandemijom, mada će Africi biti dodeljeno samo 34 milijarde dolara od ukupne sume, navodi Rojters.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke