• 23
 ≫ 

Mali: Svim nezaposlenima novac leže na vreme, na namenski račun u banci Poštanska štedionica

 ≫ 

Danas leže jedan deo isplate pomoći trećeg ekonomskog paketa

  • 23
Siniša Mali

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Srbija u poslednjih godinu i po dana pravi uspehe u zdravstvu, vakcinaciji i ekonomiji - rekao je ministar finansija Siniša Mali ovog jutra, gostujući na TV Prva.

Dodao je da danas kreće jedan deo isplate trećeg paketa državne pomoći. Podseća da je prošle nedelje treći put isplaćeno 50 odsto minimalca.

- Danas sledi isplata svim nezaposlenima, ali koji su na dan 15. april, bili evidentirani u Službi za zapošljavanje - rekao je ministar.

Posebno naglašava da će svima koji su na birou biti otvoren namenski račun u banci Poštanska štedionica, a novac će biti prebačen u dinarskoj protivvrednosti.

- Da podsetim da je trenutno kampanja od 3.000 dinara za sve koji su primili vakcinu protiv korone do 31. maja, odnosno rok za prijavu ističe sutra, 15. juna. Prema podacima od jutros, tačno 1.350.000 građana se prijavilo za ovu meru - dodao je Mali.

Na to, navodi dalje, treba dodati i milion penzionera koji su primili vakcinu, a inače se ne prijavljuju ni za jednu državnu pomoć.

- Dakle, već imamo 2.350.000 koji će dobiti po 3.000 dinara - istakao je Mali.

Može li naša ekonomija to da izdrži? 

 

- Apsolutno, odgovor je da. Pogledajte samo prošle godine, još tada smo rekli da kao država hoćemo da preuzmemo najveći teret krize na sebe, da spasemo privredu, da nema masovnih otpuštanja. Nama je pad BDP u 2020. bio -1, dakle, jedan od najmanjih u Evropi - dodao je ministar finansija u Vladi Srbije.

Srbija ekonomija biznis 1

Foto-ilustracija: Shutterstock

Kaže da smo lideri i u masovnoj vakcinaciji, ali i kada je reč o stopi rasta. U prvom kvartalu ove godine, stopa rasta naše ekonomije iznosila je 1,7 odsto. 

- Trenutno smo među top 5 ekonomija u Evropi po stopi rasta, pri čemu je naša, ali i projekcija najvećih finansijskih institucija, da ćemo do kraja 2021. imati stopu rasta od preko 6 odsto - napominje Mali.

Cilj u narednom periodu je, kako kaže, ulaganje u puteve i infrastrukturu, ali i podizanje plata, penzija i opšteg životnog standarda.

Ministar je još jednom podsetio da će penzioneri (vakcinisani do 31. maja) pomoć od 3.000 dinara dobiti 16. juna, dok će svi ostali građani biti isplaćivani sukcesivno od 17. juna.

Na pitanje vezano za diskriminaciju onih koji se nisu vakcinisali, Mali kaže da ta vrsta motivacije nije stvar novca, već da bi svako, ko može, trebalo da se vakciniše zbog svog i tuđeg zdravlja.

Dokle se stiglo sa fiskalizacijom? 

 

- Fiskalizacija je za nas veoma važna, ona i e-fakture su dva velika stuba naše privrede, koji treba dodatno da doprinesu njenom razvoju i njenoj konkurenosti - rekao je Mali.

Kaže da se proces fiskalizacije u našoj zemlji poslednji put promenio pre 15 godina.

- Novi sistem kreće od 1. januara 2022. godine, a ja ću već 16. juna imati veliki sastanak sa svim proizvođačima opreme, proizvođačima softvera. Ono što mi je važno za njih da napomenem, proces će biti otvoren za sve. Ko god napravi dobre uređaje, moći će i da ih plasira na tržištu - dodaje Mali.

Kaže da će ovaj sistem biti digitalizovan na najbolji mogući način, odnosno uređaji će raditi u tzv. real time-u. Svaki račun će imati svoj QR kod, a svako će moći preko svog mobilnog telefona da proveri da li je račun ispravan. U istoj sekundi, računi će se naći u bazi podataka Poreske uprave.

Neće više biti isečaka, kaže, već će sve biti digitalizovano. Dodaje da je ovo jedan od načina u borbi protiv sive ekonomije. 

- Sav novac koji isplaćujemo ne pada s neba, već ide iz budžeta, i zato je važno da uzimamo fiskalne račune i da se oni izdaju - rekao je Mali.

Video: Mali: Danas isplata treće polovine minimalca

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    14. jun 2021 | 13:37

    Kakva je razkika nezaposleni na kosuvu 200e a u Srbiji 60e ako moze neki da mi objasni

  • Ne lazite

    14. jun 2021 | 09:30

    Oni nezaposleni koji nisu na birou ne dobijaju nista.

  • A

    14. jun 2021 | 10:34

    Da li ce dobiti pare oni koji su od februara prosle godine na zavodu a nezaposlen je.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>