• 0

Bitkoin opet skočio, Mask obećao da bi mogao da ga vrati kao sredstvo plaćanja

Od početka godine, najstariji digitalni niovčić na svetu beleži rast za više od 30 posto

  • 0
Tesla Motors, bitkoin

Foto: Shutterstock, Wikipedia

Cena bitkoina je porasla noćas za 10,2 posto nakon što je izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask tvitnuo da bi ovaj proizvođač električnih vozila u budućnosti mogao ponovo da prihvata plaćanje kupovine automobila ovom kriptovalutom.

Bitkoin je ojačao za 10,2 procenta na 38.903,23 dolara, prema podacima Koindeska.

Od početka godine, najstariji digitalni niovčić na svetu beleži rast za više od 30 posto, mada je njegova trenutna cena daleko ispod istorijskog rekorda od 64.829,14 dolara dostignutog u aprilu.

Najnoviji rast usledilo je posle Maskove jučerašnje poruke na Tviteru da će "Tesla" nastaviti da omogućava kupcima vozila plaćanje bitkoinom „kada bude potvrđen pozitivan budući trend da se za njegovo rudarenje koristi racionalnih oko 50 odsto zelene energije“.

"Tesla" je sredinom maja stopirao plaćanje kupovine automobila bitkoinima, navodeći kao razlog zabrinutost zbog uticaja rudarenja kriptovaluta na klimu.

Kripto-rudarenje troši ogromne količine energije (mahom proizvedene iz fosilnih goriva) za napajanje moćnih računara, a prema Kembridž bitkoin indeksu potrošnje električne energije, rudarenje ove virtuelne valute troši više struje nego neke cele države veličine kao što su Finska i Belgija.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>