• 7
 ≫ 

Vučić: Ukida se obaveza plaćanja godišnjeg poreza na dohodak, za mlađe od 40 godina

 ≫ 

Predsednik Srbije govori o detaljima razgovora sa predstavnicima EU

  • 7
Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, obratio se danas oko 13h javnosti, dan posle sastanaka u Briselu, gde je održana nova runda pregovora sa Prištinom u okviru dijaloga, pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Predsednik se dotakao i ekonomskog pitanja, i naveo da je Srbija u prvom kvartalu, sa rastom od 1,7% u plusu, treća u Evropi. Ispred su samo Estonija i Luksemburg, ne računajući Irsku. Dodao je da je Crna Gora na dnu lestvice.

- U drugom kvartalu očekujemo najveći rast, trebalo bi da bude između 12 i 16 odsto - rekao je Vučić.

Važna vest je da se ukida obaveza plaćanja godišnjeg poreza na dohodak, za mlađe od 40 godina. Reč je o ekstra porezu koji jednom godišnje plaćaju svi koji imaju zaradu veću od proseka.

- Ta mera nama neće doneti značajne gubitke, ali je veliki signal mladima da mislimo na njih. Time će oni svakako imati plate veće od proseka, a nećemo ih vraćati na prosek zbog plaćanja dažbina - rekao je predsednik.

Dodaje da je druga važna vest - trogodišnje oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 70% na zarade zaposlenih koji prvi put ulaze na tržište rada, a koji ostvaruju zaradu u visini od najmanje prosečne plate i to kod poslodavca koji tokom te tri godine ne smanjuje broj radnika.

Vučić kaže da je ovo dodatni motiv za poslodavce, ali i prilika da mladi više zarade.

Pod tačkom 3 je oslobođenje 70% poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja. "Hoćemo da te centre privučemo još mnogo kompanija", dodao je predsednik.

U prvih 5 meseci strane direktne investicije u Srbiji iznosile su 1.413.000.000 evra, što je, kaže Vučić, praktično nivo prvih 5 meseci 2019. godine. "To je za 12,7 odsto više u odnosu na isti period 2020", dodao je.

Ističe se da domaće i strane direktne investicije značajno utiču na oporavak naše ekonomije nakon krize. Takođe, izvoz, potrošnja... To su tri stuba na kojima počiva rast privrede, dodao je Vučić. Kaže da je važna stavka da je kreditni rejting Srbije zadržan, i kaže da su nam u narednom periodu industrija, građevinarstvo i uslužne delatnosti - jača strana.

Predsednik kaže i da je Srbija uvećala rezerve zlata na 36,3 tone zlata. "Veoma brzo idemo na 50 tona, da bismo imali nešto kao hedž, nešto kao balans", dodao je. Imamo preko 14 milijardi evra deviznih rezervi.

Poljoprivreda nastavlja uzlazno

 

- Za ovaj sektor je važno reći da smo posejali 600.000 hektara pšenice, odnosno 3% više nego prethodne godine. Žetva kreće za 20-ak dana, očekuje se da početna cena bude za 15 do 20% viša nego prošle godine. Negde po Srbiji je već krenula berba. Što se tiče maline, cena je rekordno visoka, odnosno preko 300 dinara za kg - istakao je Vučić.

Video: Vučić: Srbija jedan od najvećih prijatelja i partnera Kine u Evropi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    16. jun 2021 | 14:29

    A sta,stariji treba da ceknu iako su u nezavidnijoj poziciji.Ma otici cu odavde po stare dane!

  • Realno

    16. jun 2021 | 14:27

    Danas retko ko i počinje da radi pre 40. godine starosti.

  • zeljko

    16. jun 2021 | 15:50

    Ni reci o poskupljenju svega,hrana nam je skuplja nego u Nemackoj,garderoba isto. Bolje da ne nabrajam vise...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>