• 0

Bafet ide iz Gejtsove fondacije: Potpuno se okreće filantropiji

Gotovo na svim funkcijama polako daje ostavke

  • 0
Voren Bafet, Bil Gejts

Foto: Freepik, Tanjug/AP

Milijarder Voren Bafet podneo je ostavku na mesto poverenika fondacije "Bil i Melinda Gejts", jedne od najvećih privatnih dobrotvornih organizacija na svetu, nakon što je poklonio još jedan deo svoji akcija u Berkšir Hataveju, vrednih 4,1 milijardu dolara, za filantropske svrhe.

Bafet od 2006. godine uplaćuje godišnje doprinose za pet dobrotvornih fondacija u okviru svog plana da podeli oko 99 posto svog neto bogatstva filantropskim organizacijama.

"Sa današnjom distribucijom od 4,1 milijarde dolara, na pola sam puta", naveo je Bafet u saopštenju, javlja Rojters, dodajući da ovaj legendarni biznismen nije objasno zašto u ovom trenutku napušta odbor fondacije Gejts, ali da je izrazio podršku aktuelnom izvršnom direktoru fondacije i njegovom usmerenju.

Bil Gejts i njegova supruga Melinda, suosnivači fondacije, podneli su u maju zahtev za razvod nakon 27 godina braka, ali su se obavezali da će zajedno nastaviti svoj filantropski rad u borbi protiv siromaštva i bolesti.

"Godinama sam bio poverenik, neaktivni poverenik, samo jednog primaoca mojih sredstava, Fondacije Bil i Melinda Gejts. Sada podnosim ostavku na tu funkciju, baš kao što sam to učinio i u svim drugim korporativnim odborima, osim Berkšira", naveo je Bafet.

Prošle godine, Bafet je izvestio da je poklonio svoje akcije u Berkširu vredne više od dve milijarde dolara Fondaciji Gejts, u sklopu svog ranije najavljenog plana da pokloni celo svoje bogatstvo pre smrti, dodaje britanska agencija.

Video: Ovo su pet najskupljih razvoda ikada

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke