• 0

Sve kompanije danas su IT firme, e-građane uslužuju e-roboti, a banke će ići stopama Netflixa

"Pitao sam kada smo napravilili projekat šta smo mi sada, rekli su nam: 'Vi ste sada IT kompanija'. Kao što je Jevrosimović rekao - više nema tih granica"

  • 0

Netflix je primer kompanije koja je iz korena promenila tradicionalni pristup industriji, a samo 5 bankarskih grupacija na svetu su vrednije od tog giganta.

Banke su trenutno u procesu digitalizacije, a robotika i veštačka inteligencija će im dati prednost kako bi bile predvodnice na tržištu. To naravno, važi prvenstveno za one koje budu u to i investirale.

Kako je rečeno na konferenciji "Oblikujmo budućnost", koju je organizovala Inteza Sanpaolo, sva je prilika da će upravo velike bankarske grupacije biti te predvodnice i pobednice. Zbog toga je važna sinergija između različitih industrija u pogledu digitalnog razvoja.

O tome su govorili Rajko Mandić, CEO Ananasa, Mihailo Jovanović CEO eUprave, Veselin Jevrosimović, predsednik kompanije Comtrade, i Miroslav Marić, sa Matematičkog fakulteta.

Panelisti su ukazali na značaj digitalizacije, ali i nedostatak kadrova. Kako je upozorio Marić, 50 odsto sadašnjih poslova može da nestane, zbog čega postoji zabrinutost da će mašine vladati svetom, što je, ističe, neopravdan strah.

- Čovek je stvorio mašine i kontroliše ih. S druge strane, mi školujemo kadrove za budućnost, i mislim da ćemo dobro odgovoriti toj budućnosti - naveo je on.

Jevrosimović je podsetio da u svetu vlada potražnja za stručnjacima, i da trenutno postoji kadrovska kriza. Govorio je o razvoju startapa i značaju da prepoznaju trenutak da unovče svoju ideju.

Veselin, Inteza Boora Miljanović (levo) i Veselin Jevrosimović/Foto: Printscreen

U tom smislu, naveo je da su danas gotovo sve kompanije tehnološke i da se granica davno izbrisala.

- Budućnost tehnoloških kompanija jeste da razvijemo svoj softver, svoj hardver, dakle, rešenje je "sve pod istim krovom". Moram da kažem i bankama, da i vi imate krizu kadrova, i da ćete morati da ulažete u timove - rekao je Jevrosimović.

To je potvrdio i Mandić jer kaže da su prilikom osnivanja Ananasa uvideli to kroz sopstveni posao:

- S jedne strane postoji problem sa kadrovima, s druge strane ne. Ja sam pitao kada smo napravilili ceo projekat: "Šta smo mi sada?". Rekli su nam: "Vi ste sada IT kompanija". Kao što je Jevrosimović rekao - više nema tih granica - dodaje Mandić.

Jovanović je istakao da je i naša zemlja trebalo pre 15 godina da počne sa digitalizacijom, ali da danas na tome radimo na više frontova. Zbog toga se mnogi rezultati očekuju do kraja godine, a jedan od projekata je e - građanin.

- Moramo da vidimo tog građanina, da ga identifikujemo, da mogu građani sve usluge da koriste preko mobilnog telefona. Razgovaramo sa bankama, kao i sa sa operaterima da identitet građana bude unvierzalan - rekao je Jovanović.

A kako je Netflix uspeo u priči s početka teksta, zna Mark Randolf, suosnivač Netflixa koji je bio specijalni gost konferencije. O tome uskoro opširnije na Telergaf Biznisu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>