• 0

Sve kompanije danas su IT firme, e-građane uslužuju e-roboti, a banke će ići stopama Netflixa

"Pitao sam kada smo napravilili projekat šta smo mi sada, rekli su nam: 'Vi ste sada IT kompanija'. Kao što je Jevrosimović rekao - više nema tih granica"

  • 0

Netflix je primer kompanije koja je iz korena promenila tradicionalni pristup industriji, a samo 5 bankarskih grupacija na svetu su vrednije od tog giganta.

Banke su trenutno u procesu digitalizacije, a robotika i veštačka inteligencija će im dati prednost kako bi bile predvodnice na tržištu. To naravno, važi prvenstveno za one koje budu u to i investirale.

Kako je rečeno na konferenciji "Oblikujmo budućnost", koju je organizovala Inteza Sanpaolo, sva je prilika da će upravo velike bankarske grupacije biti te predvodnice i pobednice. Zbog toga je važna sinergija između različitih industrija u pogledu digitalnog razvoja.

O tome su govorili Rajko Mandić, CEO Ananasa, Mihailo Jovanović CEO eUprave, Veselin Jevrosimović, predsednik kompanije Comtrade, i Miroslav Marić, sa Matematičkog fakulteta.

Panelisti su ukazali na značaj digitalizacije, ali i nedostatak kadrova. Kako je upozorio Marić, 50 odsto sadašnjih poslova može da nestane, zbog čega postoji zabrinutost da će mašine vladati svetom, što je, ističe, neopravdan strah.

- Čovek je stvorio mašine i kontroliše ih. S druge strane, mi školujemo kadrove za budućnost, i mislim da ćemo dobro odgovoriti toj budućnosti - naveo je on.

Jevrosimović je podsetio da u svetu vlada potražnja za stručnjacima, i da trenutno postoji kadrovska kriza. Govorio je o razvoju startapa i značaju da prepoznaju trenutak da unovče svoju ideju.

Veselin, Inteza

Boora Miljanović (levo) i Veselin Jevrosimović/Foto: Printscreen

U tom smislu, naveo je da su danas gotovo sve kompanije tehnološke i da se granica davno izbrisala.

- Budućnost tehnoloških kompanija jeste da razvijemo svoj softver, svoj hardver, dakle, rešenje je "sve pod istim krovom". Moram da kažem i bankama, da i vi imate krizu kadrova, i da ćete morati da ulažete u timove - rekao je Jevrosimović.

To je potvrdio i Mandić jer kaže da su prilikom osnivanja Ananasa uvideli to kroz sopstveni posao:

- S jedne strane postoji problem sa kadrovima, s druge strane ne. Ja sam pitao kada smo napravilili ceo projekat: "Šta smo mi sada?". Rekli su nam: "Vi ste sada IT kompanija". Kao što je Jevrosimović rekao - više nema tih granica - dodaje Mandić.

Jovanović je istakao da je i naša zemlja trebalo pre 15 godina da počne sa digitalizacijom, ali da danas na tome radimo na više frontova. Zbog toga se mnogi rezultati očekuju do kraja godine, a jedan od projekata je e - građanin.

- Moramo da vidimo tog građanina, da ga identifikujemo, da mogu građani sve usluge da koriste preko mobilnog telefona. Razgovaramo sa bankama, kao i sa sa operaterima da identitet građana bude unvierzalan - rekao je Jovanović.

A kako je Netflix uspeo u priči s početka teksta, zna Mark Randolf, suosnivač Netflixa koji je bio specijalni gost konferencije. O tome uskoro opširnije na Telergaf Biznisu.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke