• 1

Zašto Slovenci kupuju hrvatske nekretnine? Imaju barem 2 razloga za to

U Sloveniji je ponuda slaba, a cene su paprene

  • 1
Split, plaža, more, odmor, panorama grada, luka, Hrvatska

Split / Foto: Shutterstock

Sa stišavanjem epidemije, ali i približavanjem Hrvatske ulasku u Šengensku zonu bez granica u EU, ponovo raste zanimanje Slovenaca za kupovinu hrvatskih nekretnina, posebno u Istri.

- Lani su naši klijenti radije kupovali nekretnine u Sloveniji, zbog pandemije i Šengena, a sada je trend obrnut - kazao je u razgovoru za ljubljansko "Delo" Daniel Lovšin, direktor jedne agencije za nekretnine. Dodaje da su "hrvatske nekretnine opet zanimljive, dok u Sloveniji ponude gotovo da nema".

Takođe, navodi da su na slovenačkoj obali cene paprene, upravo zbog slabe ponude. Agenti za nekretnine zbog toga u poslednje vreme primećuju i praksu da se neke porodice sele u Hrvatsku.

Jedan od stručnjaka iz ove oblasti rekao je za vodeći slovenački list da "stan od 100 kvadrata na slovenačkoj obali košta do 270.000 evra, dok se za isti novac na hrvatskoj strani dobiti velika kuća".

- Kupci tih nekretnina, uz to se nadaju i širenju Šengena na Hrvatsku, te veći protok na granici - dodaje.

Marko Balaban iz jedne agencije kaže da trend "seobe" slovenačkih porodica na područje Istre i Kvarnera zbog jeftinijih nekretnina - ipak, nije masovan. Međutim, takvi slučajevi nisu ni usamljeni, te ih uslovljava i očekivanje da će cene u Hrvatskoj s ulaskom u Šengen samo rasti, istakao je.

Hrvatska je u velikoj meri zavisna od turizma

Rovinj / Foto: Shutterstock

Ali, kako smo nedavno pisali, iako jeftinija od Slovenija, Hrvatska svakako ne može da se "pohvali" niskim cenama. Rast cena nekretnina u novijem periodu podsticali su izuzetno povoljni uslovi finansiranja, uz rast štednje domaćinstava.

Stranci su prošle godine kupili četiri od deset prodatih nekretnina u Istarskoj županiji, tri od deset u Primorskoj-goranskoj, svaku četvrtu u Zadarskoj županiji, svaku petu počevši od Dubrovnika do šibenskog područja i 16 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Najviše stranih kupaca nekretnina dolazi iz Nemačke, Austrije i Slovenije.

Video: Koliko trenutno u Beogradu ima divljih objekata?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>