• 10
 ≫ 

Od danas se ukida roming na Zapadnom Balkanu: Cene usluga jednake u svim zemljama

 ≫ 

Takođe, počev od 1. jula za građane Srbije ukida se plaćanje rominga u Grčkoj. Radi se o sporazumu prema kojem, kako je navela ministarka Tatjana Matić, građani više neće plaćati cenu rominga koja je postojala do sada, nego će u Grčkoj imati iste cene kao u domaćem saobraćaju

  • 10
mobilni telefoni, poruke, dopisivanje

Foto: Shutterstock

Roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije biće ukinut danas, 1. jula, potvrdio je pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Milan Dobrijević.

- Ovo je poslednja faza realizacije sporazuma koji je zaključen u Beogradu još u aprilu 2019. godine, i u toj poslednjoj fazi čija primena počinje danas, ukidamo potpuno roming na teritoriji Zapadnog Balkana. To znači da će cene po kojima ste razgovarali, slali SMS poruke i koristili podatke na mobilnim mrežama u nacionalnom saobraćaju biti identične na teritoriji Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije - rekao je Dobrijević.

Naglasio je da su cene usluga mobilne telefonije izjednačene za sve navedene zemlje, ali je zamolio građane da se pre puta kod svojih operatora informišu o detaljima zbog različitih paketa usluga koje imaju, kako ne bi dolazilo do nesporazuma i neprijatnosti.

Dobrijević je rekao kako ne postoje suštinska ograničenja u pogledu korišćenja usluga mobilne telefonije, ali je dodao da je, po ugledu na zemlje EU, uvedena politika fer korišćenja.

- Ona se svodi na to da korisnik ne treba pretežno da boravi u drugoj zemlji i da tamo koristi karticu opetratora iz svoje matične zemlje. Ako idete na more na 10 ili 20 dana, ne može doći do situacije sa nefer korišćenjem kartice, jer se ponašanje korisnika uzorkuje na četiri meseca - naglašava Dobrijević.

Objašnjava i da, ukoliko u tom periodu dođe do pretežnog ili isključivog korišćenja kartice srpskog operatora u nekoj od navedenih okolnih zemalja, tada će ga operator opomenuti. "Korisnik nakon toga može da koriguje svoje ponašanje. Tek ukoliko ne postupi po upozorenju, operator ima pravo da naplati naknadu za roming, ali ne očekujemo da će se to događati u praksi", naveo je Dobrijević.

Video: Ljajić o ukidanju rominga

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    1. jul 2021 | 08:05

    Ne razumem. Smem da koristim malo, ne mnogo, prvo ce me opomene... Jel ukinut ili ne!!?

  • ...

    1. jul 2021 | 07:23

    Samo da se pojasni ljudima da to što plaćaju pretplatu u Srbiji ne znači da tamo mogu da pričaju koliko hoće u sklopu pretplate, već će plaćati uspostavu veze + po minutu, ali po nižim cenama...

  • Adrijana

    1. jul 2021 | 09:09

    A besplatni minuti i poruke u okviru paketa da li će moći da se koriste u drugoj državi isto kao u Srbiji?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>