• 0

Svetska sila se suočava sa rekordnom nestašicom struje: Ugalj još ima čak 60% udela u proizvodnji

Upravo se dešava najgora nestašica struje u Kini od 2011. godine, kada su suša i sve veće cene uglja primorale 17 provincija ili regiona da obuzdaju upotrebu električne energije

  • 0
struja Foto: Freepik

Kina je usred velike krize u napajanju električnom energijom, jer ekstremne vremenske prilike, sve veća potražnja za energijom i stroga ograničenja upotrebe uglja zadaju trostruki udarac nacionalnoj elektroenergetskoj mreži.

To je problem koji bi mogao da traje mesecima, opterećujući ekonomski oporavak zemlje i otežavajući globalnu trgovinu. Nekoliko kineskih provincija reklo je da se poslednjih nedelja suočava sa nestankom električne energije, uključujući neke od najvažnijih pokretača zemlje za ekonomski rast.

Pokrajina Guangdong - proizvodni centar odgovoran za 1,7 biliona američkih dolara, ili više od 10% godišnje kineske ekonomske proizvodnje i veći udeo u njenoj spoljnoj trgovini - ima problem već više od mesec dana.

Ograničenja su primorala kompanije širom ove provincije da stave ključ u bravu na nekoliko dana u nedelji. Neke lokalne vlasti upozoravaju da bi racionalizacija potrošnje struje mogla potrajati do kraja godine. I nije u pitanju samo Guangdong.

Najmanje devet provincija reklo je da se bavi sličnim pitanjima, uključujući Yunnan, Guangxi i proizvodno čvorište Zhejiang. Kriza električne energije čak je doprinela usporavanju rasta fabričke aktivnosti u Kini u junu, priznao je u sredu Državni zavod za statistiku zemlje.

To je najgora nestašica struje u Kini od 2011. godine, kada su suša i sve veće cene uglja primorale 17 provincija ili regiona da obuzdaju upotrebu električne energije. Elektrane nerado proizvode puno električne energije kada je ugalj koji sagorevaju u poskupljenju: Peking kontroliše troškove električne energije, tako da proizvođači ne mogu tako jednostavno da povećaju cene.

Kina se takođe bori sa tim kako da ispuni zahteve predsednika Si Đinpinga da postane CO2 neutralna do 2060. Taj ambiciozni cilj za najvećeg svetskog potrošača uglja doveo je do smanjenje proizvodnje, što rezultira višim cenama.

Stručnjaci pripisuju obim nestanka struje mnoštvu problema, od velike potražnje za energijom do ekstremnih vremenskih uslova. Tokom prvih pet meseci 2021, potrošnja električne energije u Južnoj Kini premašila je nivo pre pandemije - za 21% više u odnosu na isti period 2019. godine.

Ugalj je još uvek uključen u proizvodnju oko 60% struje u zemlji. Ali, vlada je oprezna kada se ta cifra poveća - i tako pokušava da smanji potrošnju uglja dok pokušava da postigne svoj cilj da Kina postane CO2 neutralna do 2060.

Nestašica električne energije verovatno će se nastaviti najmanje narednih nekoliko meseci, posebno pošto potražnja ostaje velika u vrućim letnjim mesecima. CNN piše da, iako Kina razvija puno obnovljivih izvora energije, ti izvori još nisu toliko stabilni kao oni koji koriste fosilna goriva.

Video: Vučić: Srbija jedan od najvećih prijatelja i partnera Kine u Evropi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>