• 8

Šest decenija od prvog leta domaćeg mlaznog školskog aviona

Šesdeset godina od prvog leta aviona Galeb G-2, prvog domaćeg mlaznog školskog aviona

  • 8
Najava za medije - 60ta godišnjica prvog leta prvog domaćeg školskog mlaznog aviona Galeb G-2 Foto: Udruženje letača "Galeb"

Udruženje letača "Galeb" i Muzej vazduhoplovstva Beograd organizuju skup letača i entuzijasta povodom obeležavanja 60-te godišnjice od prvog leta aviona Galeb G-2. Galeb G-2 je prvi domaći mlazni školski avion.

Događaj počinje u subotu 3. jula u 12 časova na aerodromu Ečka kod Zrenjanina.

#GalebDan, rođendan legendarnog vojnog aviona na kojem je obučeno na hiljade jugoslovenskih pilota, kao i pilota drugih država, biće obeležen posebnom postavkom fotografija velikog formata koje će izložiti Muzej vazduhoplovstva uz izloženi avion Galeb G-2 "23001", upravo prototip koji je 3. jula 1961. prvi put poleteo. Drugi Galeb G-2, koji danas leti u privatnom vlasništvu obaviće nekoliko letova iznad aerodroma.

Najava za medije - 60ta godišnjica prvog leta prvog domaćeg školskog mlaznog aviona Galeb G-2 Foto: Aerodrom Ečka

Događaj će okupiti bivše vojne pilote koji su naučili da lete upravo na ovom avionu. Okupljenima će se obratiti Vladimir Trifunović, predsednik Udruženja letača "Galeb", Darko Mladenović, kustos Muzeja vazduhoplovstva i jedan od prisutnih vojnih pilota koji je leteo na avionu, prenosi Tangosix. Na događaju će biti promovisana i knjiga "Galeb", nova publikacija posvećena godišnjici leta aviona sa do sada neobjavljenim fotografijama prvog domaćeg mlaznog školskog aviona. Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

Video: Iz hangara sa Surčina za 2 minuta u nebo sa Helikopterskom jedinicom MUP-a

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    2. jul 2021 | 17:05

    Pogled na Jugoslovensku zastavu.....suze same krenu.....moja jedina domovino.....od Vardara pa do Triglava....zauvek....

  • Zrenjaninac

    4. jul 2021 | 14:38

    Galeb je prikazan na Aerodromu Ečka koji je na staroj Nemačkoj pisti napravio Aero klub "Žarko Zrenjanin" čije je to i vlasništvo. Međutim, "došli su divlji i oterali pitome". Aerodrom je ukraden! Sve se može kad privatnici iz Beograda nešto požele da bude njihovo.

  • Map

    2. jul 2021 | 16:57

    Zato smo sad tigar sa starim kantama

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>