• 30
 ≫ 

"Čuo sam lepe vesti. Kvadrat u novogradnji, pored Dunava, skočio sa 700 na 1.200 evra"

 ≫ 

Vučić će obići i Komandni toranj za upravljanje brodske prevodnice

  • 30
Aleksandar Vučić ugostio je danas u Vili Mir srpsku decu iz Federacije BiH i Hrvatske Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, stigao je jutros u Kladovo, gde obilazi hidroelektranu Đerdap i novu saobraćajnicu.

Planirano je najpre da obiđe rekonstruisanu deonicu Golo Brdo-HE Đerdap, a zatim i rekonstruisane mašinske prostorije u Hidroelektrani Đerdap.

"Na putu za Kladovo. Srbija je prelepa, a Dunav njen biser. Stižu nova ulaganja na istok naše zemlje. Srbija pobeđuje", napisao je predsednik Srbije na svom Instagramu.

Dotakao se i stanja nekretnina u ovom mestu, rekavši da je čuo lepe vesti, tj. da je "kvadrat novogradnji u Kladovu, kraj Dunava, dostigao nivo od 1.200 evra, a da je nekada bio 700, 750 evra".

Za 10 časova zakazan je obilazak rekonstruisane mašinske prostorije HE Đerdap 1, a potom i Komandnog tornja za upravljanje brodske prevodnice.

đerdap Đerdap / Foto: Printskrin/YouTube/Tanjug

Đerdap je od naše prestonice, inače, udaljen oko 130 kilometara. Radovi na HE Đerdap 1 vredni su 28,5 miliona evra.

Javnosti se obratio i predsednik Vučić, i poručio da Dunav kroz Srbiju ide duže nego kroz bilo koju drugu zemlju.

- Ono što je bitno za celu Srbiju, mi smo ovde poslednje radove završili 1980. godine, kada je zemlja bila snažna. Danas, radimo i Milanovac - Golubac, i brzo saobraćajnicu prema Beogradu, i brzu Palanku, Negotin, Zaječar... To sve radimo kada Srbija ponovo ima moć, i kada očekujemo da se naši gastarbajteri vrate u svoju zemlju - rekao je.

Kaže da se "Srbiji danas vraća jedan moderni vodeni put". Ukupna vrednost projekta je 28,5 miliona evra, od čega Srbija plaća 17,5 miliona evra, kako kaže, po najmanjim kamatnim stopama - novcem dobijenim od EIB.

- Naše kompanije su uradile više od 60% celog posla. U narednih 10 godina uložićemo još 380 miliona evra, trošimo sve više struje, ne samo zimi, već i leti... Mislimo da nam sve pripada, ne računajući imamo li dovoljno resursa - dodao je predsednik. Kaže da su "energetsko snabdevanje i energetska bezbednost ključ našeg napretka".

- Boriću se za radnike koji proizvode električnu energiju, jer smo mi ništa bez gasa, struje i vode - naveo je i dodao da slede ulaganja u Dunav. "Radićemo nove plaže, pristane, da podignemo turizam u istočnom delu Srbije".

- Ovaj projekat je dragulj srpske energetske tehnologije - rekao je šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, i dodao da je ključ takođe u Dunavu, kao u međunarodnoj reci. "Srbija ima veliki deo u toj široj mreži", kaže.

Fabrici je istakao i Koridor 10, rekavši da je EU bila partner u toj misiji, te da su srećni što su učestvovali i u realizaciji rečnog transporta.

Treći važan element tiče se ekologije, kaže Fabrici. "Srbija dobija još veće mogućnosti da iskoristi plovne puteve za prevoženje robe".

Video: Cilj nam je da vratimo naše ljude iz Nemačke i Austrije: Vučić otvorio fabriku za auto-delove

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    13. jul 2021 | 10:17

    Lepo je za onog ko prodaje zaradice , a sta je sa ljudima koji su 40 godina radili i muz i zena u penziji a podstanari a pri tome nisu kreditno sposobni ...

  • Sta je tu lepo?

    13. jul 2021 | 10:30

    Ne mogu da verujem da bilo kome to moze da bude lepa vest ,skok cena. Pa onda se ja radujem svako jutro kad odem u prodavnicu pa vidim sta je sve od cena SKOCILO. Mojoj sreci nema kraja. A palta stoji....

  • Nešo

    13. jul 2021 | 10:11

    Lepe vesti sto je kvadrat malte ne duplo skocio ? Pa jel plata duplo skocila,kako da neko sa ovim platama kupi stan ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>