• 0

Oštre kritike tvorca šaljive kriptovalute: "Nikad im se neću vratiti, donose najgore od kapitalizma"

Džekson Palmer smatra da ih "kontroliše moćan kartel bogataša"

  • 0
dogecoin, novac, novčić Foto: Shutterstock

Mišljenja o kriptovalutama prilično se razlikuju. Dok neki u njima i decentralizovanim finansijskim sistemima vide budućnost, drugi su stava da je ova vrsta novca "besmislena i rizična".

Takođe, ovi drugi navode da su to "platežna sredstva crnih tržišta". Ipak, ne možemo osporiti da je bitkoin umnogome uticao na osnaživanje reputacije kriptovaluta, zahvaljujući kojem su mnogi za kratko vreme postali milioneri.

Međutim, zanimljivo je da se ove nedelje o kriptovalutama oglasio i jedan od kreatora tzv. meme ili šaljive kriptovalute Dogecoin (dodžkoin), a to je Džekson Palmer.

Ta verzija digitalnog novca nastala je kao pošalica, ali je ove godine "na krilima" Ilona Maska (Tesla) - postigla ogroman uspeh, te je njena tržišna vrednost veća od 25 milijardi dolara.

Palmer je, naime, u nizu objava na Tviteru napisao da, nakon godina proučavanja, može zaključiti kako je reč o desničarskoj hiperkapitalističkoj tehnologiji - razvijenoj prvenstveno sa ciljem da poraste bogatstvo onih koji je zagovaraju. Navodi da se "više nikada neće vratiti kriptovalutama".

Smatra da ih "kontroliše moćan kartel bogataša", koji su od zagovaranja decentralizovanih sistema evoluirali, te sada uključuju brojne iste institucije koje su povezane uz postojeći centralizovani sistem koji bi, navodno, trebalo da zamene.

"Kripto industrija kombinuje najgore od današnjeg kapitalističkog sastava poput korupcije, prevare i nejednakosti i koristi softver kako bi tehnološki ograničila intervencije kao što su regulacija i porez, a koje bi trebalo da posluže kao zaštita za obične ljude", napisao je na Tviteru.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>