• 3
 ≫ 

Za manje od dva meseca biće potpisan ugovor za izgradnju prve deonice brze pruge Beograd-Niš

 ≫ 

Biće uspostavljen, kako je dodao, brži, bolji i udobniji saobraćaj

  • 3
Aleksandar Vučić ugostio je danas u Vili Mir srpsku decu iz Federacije BiH i Hrvatske Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u petak uveče da će za manje od dva meseca biti potpisan ugovor za izgradnju prve deonice brze pruge Beograd-Niš.

- To ćemo da uradimo, ja se nadam, u prisustvu najviših evropskih zvaničnika. Pre kraja septembra, mislim 29, 30. septembra očekujem potpisivanje ugovora za prvu deonicu brze pruge Begrad-Niš, gde će vozovi da idu između 160 i 200 kilometara na sat. Gde će put od Beograda do Niša sa stajanjima na stanicama trajati dva i po sata, a ja mislim i manje od dva i po sata. Biće bolje nego automobilom da idete od centra Beograda do centra Niša - rekao je predsednik za nišku televiziju Belami, prenosi Tanjug.

Biće uspostavljen, kako je dodao, brži, bolji i udobniji saobraćaj.

Vučić je rekao da će poslednji pragovi na brzoj pruzi Beograd-Novi Sad kod Sremskih Karlovaca biti postavljeni do kraja oktobra ili novembra, nakon čega će se preći na radove na signalizaciji.

- Neka sve radimo još dva, tri meseca, sve testove da uradimo na 200 kilometara na sat i da sve prođe kako treba, pa da u februaru idemo od Beograda do Novog Sada pola sata... To je brže nego Berlin - Hamburg što traje sat vremena. To je druga zemlja, druga Srbija - istakao je predsednik.

Vučić je podsetio da su za pomenutu deonicu kupljeni najbolji švajcarski vagoni, koji su plaćeni 700 miliona evra.

- Dabl-deker kompozicije, najurednije i najlepše u svetu, lepše od francuskih Te-Že-Vea, lepše od svega. To će da bude u Srbiji - naglasio je predsednik.

Pruga železnica transport Foto: Tanjug/AP

Vučić je rekao da je ponosan na to što smo u Srbiji uspeli da promenimo, kao i da je znao da će kada je krenuo u reforme naići na negodovanje ljudi, ali i da je to bio jedini lek, jer se, kako je naveo, "rak ne leči aspirinom i andolom, već najtežim lekovima, hemioterapijom, hrabrošću i odlučnošću".

Podsetio je da smo za samo osam godina uvećali BDP za više od 55 odsto, kao i da je minimalac 2012. godine bio 159, a da se planira da ovu godinu završimo sa 300 evra, što je uvećanje za gotovo 100 odsto.

- Možete da me volite ili da me ne volite, ali ovo su činjenice - rekao je predsednik.

- Ako nam je prosečna plata u Srbiji danas 556 evra u martu, mi smo računali da će nam biti krajem marta 612 evra. U Beogradu će biti 770 evra, u Beogradu je danas prosečna neto plata 702 evra - naglasio je Vučić.

Na pitanje kakva će biti situacija u Nišu, Vučić je odgovorio da će u tom gradu primanja biti preko proseka, upravo zbog industrije.

Dodao je da je u prve dve godine mandata dolazio stalno u Niš jer je razumeo da taj grad mora da bude faktor razvoja juga Srbije, podsećajući da je Niš sada postao glavna raskrsnica, pre svega zbog izgradnje auto-puteva.

Video: Vučić: Do Novog Sada ići ću vozom, lepše i brze, nego auto-putem gde je uvek gužva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • voimjaoca

    17. jul 2021 | 10:26

    A razdaljina berlin - hambur 284km

  • zeljko

    17. jul 2021 | 16:59

    Nemci se vec 40 god.voze brzim vozom mi jos ne u 21 veku.

  • Darth Vader

    17. jul 2021 | 18:13

    Ko izvodi radove? Ko snabdeva vagone, lokomotive? Putovao sam od Moskve do BGa njihovim vozom, vagoni spavacih kola su kao avioni, klima, tv..msm da se koriste do 160km/h. Kineski bullet train su takodje fascinantni, klase kao u avionu (ecc, 1., business..) + vagon sa individualnim kapsulama 😁. Jedva cekam da vidim kako ce to da izgleda kod nas. Mada 200km/h nije prava brza pruga, za nas jeste..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>