• 0

Sumorna prognoza: 40% korporativnog duga završiće se bankrotom?

Stručnjaci navode da su mala i srednja preduzeća u posebnom problemu

  • 0
ekonomija biznis osiguranje

Foto: Shutterstock

Međunarodni monetarni fond (MMF) je nedavno upozorio da bi čak 40 odsto korporativnog duga moglo da se završi bankrotom.

Naime, posle skoro godinu i po dana intenzivne zdravstveno-ekonomske borbe s kovidom-19, situacija i dalje nije sjajna, posebno imajući u vidu nove sojeve virusa.

Evropska unija ne može da se pohvali dobrim stanjem: tamo je ukupna zaduženost preduzeća u 2020. porasla za petinu, a kovid je ceo svet zadužio za 281 bilion dolara ili 355% globalnog BDP-a.

Iz čuvene banke Goldman Sachs takođe nemaju lepe vesti. Kažu da će talas stečaja u SAD biti gore nego 2008/09, kada je nastupila Svetska ekonomska kriza.

Firme u EU su se tokom proteklog perioda masovno zaduživale, kako bi prebrodile finansijske padove, a posledica toga je učešće korporativnog duga nefinansijskog sektora u BDP-u, sa rastom od 9 odsto - na 106 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Sada je goruće pitanje u EU kako rešiti plasmane (NPL) i osposobiti banke za nove pozajmice. Kao rešenja navode se formiranje mreže kompanija za upravljanje problematičnom imovinom (AMC), kao i oslanjanje na jačanje rezervi kapitala i podsticanje prodaje NPL na sekundarnim tržištima.

Stručnjaci navode da su mala i srednja preduzeća u posebnom problemu, ako uzmemo u obzir njihovu raznolikost i strukturu kapitala, ali i brojnost, zatim fiksne troškove.

Tržište kapitala bi, smatra se, moglo biti ključno za oporavak evropske privrede nakon krize, mada se nedavno oglasila i šefica ECB, Kristin Lagard, rekavši da će julska sednica "doneti zanimljive varijacije i promene".

EU, zapravo, prvo mora da omogući zajedničke resurse, ako želi da se oslobodi korporativnog duga. Takođe, u narednom periodu sve njene ekonomije čeka restrukturiranje velikog broja firmi.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke