• 0

Sumorna prognoza: 40% korporativnog duga završiće se bankrotom?

Stručnjaci navode da su mala i srednja preduzeća u posebnom problemu

  • 0
ekonomija biznis osiguranje

Foto: Shutterstock

Međunarodni monetarni fond (MMF) je nedavno upozorio da bi čak 40 odsto korporativnog duga moglo da se završi bankrotom.

Naime, posle skoro godinu i po dana intenzivne zdravstveno-ekonomske borbe s kovidom-19, situacija i dalje nije sjajna, posebno imajući u vidu nove sojeve virusa.

Evropska unija ne može da se pohvali dobrim stanjem: tamo je ukupna zaduženost preduzeća u 2020. porasla za petinu, a kovid je ceo svet zadužio za 281 bilion dolara ili 355% globalnog BDP-a.

Iz čuvene banke Goldman Sachs takođe nemaju lepe vesti. Kažu da će talas stečaja u SAD biti gore nego 2008/09, kada je nastupila Svetska ekonomska kriza.

Firme u EU su se tokom proteklog perioda masovno zaduživale, kako bi prebrodile finansijske padove, a posledica toga je učešće korporativnog duga nefinansijskog sektora u BDP-u, sa rastom od 9 odsto - na 106 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Sada je goruće pitanje u EU kako rešiti plasmane (NPL) i osposobiti banke za nove pozajmice. Kao rešenja navode se formiranje mreže kompanija za upravljanje problematičnom imovinom (AMC), kao i oslanjanje na jačanje rezervi kapitala i podsticanje prodaje NPL na sekundarnim tržištima.

Stručnjaci navode da su mala i srednja preduzeća u posebnom problemu, ako uzmemo u obzir njihovu raznolikost i strukturu kapitala, ali i brojnost, zatim fiksne troškove.

Tržište kapitala bi, smatra se, moglo biti ključno za oporavak evropske privrede nakon krize, mada se nedavno oglasila i šefica ECB, Kristin Lagard, rekavši da će julska sednica "doneti zanimljive varijacije i promene".

EU, zapravo, prvo mora da omogući zajedničke resurse, ako želi da se oslobodi korporativnog duga. Takođe, u narednom periodu sve njene ekonomije čeka restrukturiranje velikog broja firmi.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>